Skip to main content

Συνετρίβη το αεροσκάφος του Πολωνού προέδρου

Ενενήντα έξι άνθρωποι βρίσκονταν στο αεροσκάφος του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωσή του, στοιχίζοντας τη ζωή όλων των επιβαινόντων. Εθνικό πένθος μίας εβδομ
Το αεροσκάφος του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ στη δυτική Ρωσία, ανακοίνωσε ο Πιοτρ Πασκόφσκι εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ενενήντα έξι άνθρωποι βρίσκονταν στο αεροσκάφος του πολωνού Προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, το οποίο συνετρίβη, στοιχίζοντας τη ζωή όλων των επιβαινόντων,  σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου έκτακτης ανάγκης. «Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, 96 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 88 μελών της πολωνικής αντιπροσωπείας, βρίσκονταν στο αεροπλάνο τύπου Τουπόλεφ-154» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 85 έως 132 άτομα.

Ο πρόεδρος Κατσίνσκι μαζί με την σύζυγό του και οικογένειες πολωνώναξιωματικών που εκτελέστηκαν από το σταλινικό καθεστώς πριν 70 χρόνιαμετέβαιναν στο Κατίν κοντά στο Σμόλενσκ για να παραστούν σε τελετή στημνήμη τους.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, γι΄ αυτό και προτάθηκε στον πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, είτε στη Μόσχα.

Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμολένσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ. Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος  ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας περί τα 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

«Το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δέντρα, συνετρίβη και έπιασε φωτιά», δήλωσε ο ο Πιοτρ Πασκόφσκι, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
στην πολωνική τηλεόραση TVN24. «Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο πρόεδρος, η σύζυγός του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες από την καταστροφή», τόνισε ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Σμόλενσκ, Σεργκέι Αντούφιεφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο Vesti-24.

Ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται πηγή της περιφερειακής διοίκησης του Σμολένσκ. «Ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρέθηκε στον τόπο της αεροπορικής καταστροφής» ανέφερε.

Η σορός του Λεχ Κατσίνσκι βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής στη δυτική Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, που επικαλείται ανώτερη πηγή των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ «ενημερώθηκε αμέσως» για το δυστύχημα και ζήτησε από τον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Σοΐγκου να σπεύσει το σημείο της καταστροφής, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Εθνικό πένθος μίας εβδομάδας

Πένθος μιας εβδομάδας κηρύχθηκε στην Πολωνία μετά από το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και άλλων αξιωματούχων σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. «Έχω υπογράψει ένα διάταγμα για εθνικό πένθος μίας εβδομάδας» δήλωσε.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του στρατού ανάμεσα στα θύματα

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του πολωνικού στρατού έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα, σύμφωνα με έναν κατάλογο των επιβατών του αεροσκάφους που δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση.

Μεταξύ των ονομάτων των επιβατών, βρίσκονται αυτά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Φραντσίσκεκ Γκαγκορ, του επικεφαλής των επιχειρησιακών δυνάμεων της Πολωνίας στρατηγού Μπρόνισλαβ Κβιατκόφκι, καθώς και του αρχηγού του στρατού και του αρχηγού της αεροπορίας.

«Η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου του πολωνικού στρατού συνεδριάζει σήμερα. Μπροστά σε αυτή την κρίση, θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Νταριούζ Νιεντζιέλσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Πρόωρες εκλογές

Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βαρσοβία μετά το θάνατο του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, καθώς σε περίπτωση θανάτου του πολωνού προέδρου, επικεφαλής του κράτους αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, διευκρίνισε εκπρόσωπός του.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καθώς όπως είπε αυτό επιβάλετε από το σύνταγμα θα πρέπει να διεξάγουμε πρόωρες εκλογές" δήλωσε ο Πάουελ Γκρας. Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πρέπει να ανακοινωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε δύο μήνες από την ανακοίνωση.

«Αφάνταστη Τραγωδία»

«Αφάνταστη τραγωδία» χαρακτήρισε ο ιστορικός ηγέτης των συνδικαλιστών Λεχ Βαλέσα το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και άλλων πολωνών αξιωματούχων σήμερα στη Ρωσία.

«Χριστέ, Παναγία, είναι μία αφάνταστη τραγωδία, μία αφάνταστη καταστροφή» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, όταν πληροφορήθηκε για τη συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι. «Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν, οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ καθώς πήγαινε να αποτίσει φόρο τιμής στους πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940» πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.

ZENITH