Skip to main content

Συνέχεια νευρικότητας σε Ευρώπη και Γουόλ

Νευρικότητα επικράτησε τελικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την ώθηση που έδωσε ο τραπεζικός κλάδος μετά τη χθεσινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των stress tests τω
Νευρικότητα επικράτησε τελικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την ώθηση που έδωσε ο τραπεζικός κλάδος μετά τη χθεσινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών τον επόμενο μήνα. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα στις 1.044,60 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,3%, το υψηλότερο σημείο από τις 13 Μαΐου. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης σημείωσε άνοδο 2,5%. Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06%, στη Φρανκφούρτη ο GDAX υποχώρησε 0,11% ενώ στο Παρίσι ο CAC κέρδισε μόλις 0,11%.

Σταθεροποιητικά κινούνται και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street. Στήριγμα στην αγορά προσφέρουν οι μετοχές από τους κλάδους βιομηχανίας και καταναλωτικών ειδών. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,10% ενώ ο Nasdaq χάνει 0,07%.

Εν τω μεταξύ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, πάνω από τα 1,24 δολάρια, ενισχύθηκε το ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα να εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις. Το κλίμα επηρέασε θετικά η επιτυχής πώληση ισπανικών ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία ενθάρρυνε τους επενδυτές να στραφούν σε ομόλογα της ευρωζώνης.

«Αν και οι ειδήσεις από την Ευρώπη ήταν αρνητικές στην αρχή της εβδομάδας, η επιτυχής δημοπρασία ομολόγων και η προοπτική συντονισμένων stress tests στην ευρωζώνη… ενίσχυσαν την επενδυτική εμπιστοσύνη ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν σωστές κινήσεις», σχολιάζουν οι αναλυτές της Barclays Capital σε σημερινό σημείωμά τους.
Συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι του χρυσού μετά το κλείσιμό του σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Νωρίτερα, η τιμή του χρυσού στα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ενισχυόταν κατά 11 δολάρια ή 0,9% στα 1.259,70 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας ανέλθει προηγουμένως στο ρεκόρ των 1.260,90 δολαρίων ανά ουγγιά.

ZENITH