Skip to main content

Συνεχίζει να παλεύει η Θεμελιοδομή

Συνεχίζει να παλεύει για να παραμείνει σε λειτουργία η Θεμελιοδομή, παρά το γεγονός ότι και οι τελευταίες προσπάθειές της για υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 44 του νόμου 1892 είχαν άδοξ
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα της πάλαι ποτέ κραταιάς κατασκευαστικής εταιρείας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, Θεμελιοδομή. Οι προσπάθειες της εταιρίας για υπαγωγή στο άρθρο 44 του νόμου 1892/20, που θα της έδινε τη δυνατότητα να διευθετήσει μέρος των οικονομικών προβλημάτων της, είχαν άδοξο τέλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Θεμελιοδομή, με την απόφαση 638/2010 του Εφετείου Θεσσαλονίκης απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους  η τριτανακοπή που ασκήθηκε με αίτημα την υπαγωγή της εταιρίας στην εξυγιαντική διαδικασία του άρθρου 44 του Ν.1892/90. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη την απόφαση στα χέρια μας. Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι η αίτηση απορρίφθηκε, καθώς δεν είχαμε το δικαίωμα να ασκήσουμε τριτανακοπή», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Θεμελιοδομή, Νίκος Οικονόμου.

Πλέον η εταιρία μελετά όλα τα ενδεχόμενα και σε νέα βάση. Μεταξύ αυτών των αναγκαστικών επιλογών της Θεμελιοδομή θα περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο υπαγωγής στα άρθρα 99 περί ρύθμισης χρεών και 107 περίαναδιοργάνωσης του νέου πτωχευτικού κώδικα. Εξάλλου, εκ του μηδενός θα  διεξάγει συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, καθώς έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα από την εποχή που επιχειρηματίες του κατασκευαστικούκλάδου είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν συμμετοχή στο μάνατζμενττης εταιρίας.

«Η διοίκηση της Θεμελιοδομή, επειδή πιστεύει ακραδάντως ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της να βρεθεί θετική λύση και η εταιρία να εξακολουθήσει τη λειτουργία της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας.

Η Θεμελιοδομή ιδρύθηκετο 1976 και μέχρι πριν λίγα χρόνια απασχολούσε περισσότερα από 1.000άτομα. Τα προβλήματα και η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευαστική εταιρία ξεκίνησαν το 2005 εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και των καθυστερήσεων στην καταβολή των οφειλών του δημοσίου, που σήμερα ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Η εταιρία απασχολεί πλέον μόνο 160 εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται στις υπεργολαβίες κυρίως στον τομέα των θεμελιώσεων, που αναλαμβάνει η Θεμελιοδομή.

«Ιδιαίτερα στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, η εξυγίανση και ανασυγκρότηση της Θεμελιοδομή με την ιστορία της και το ειδικό, επιχειρηματικό και τεχνικοεπιστημονικό βάρος της και ειδικώς για το χώρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Για το λόγο αυτό η διοίκηση της εταιρίας θεωρεί χρέος της να πορευθεί στην κατεύθυνση αυτή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ZENITH