Skip to main content

Συνεχίζεται η μάχη για τα τραπεζοκαθίσματα της Ικτίνου

Την τρίμηνη αναστολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τη μείωση μέχρι 80% των τραπεζοκαθισμάτων της Ικτίνου ζητούν οι επιχειρηματίες της περιοχής, προκειμένου τα καταστήματα να μην οδηγηθούν
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr

Την τρίμηνη αναστολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία ζητείται μείωση μέχρι 85% των τραπεζοκαθισμάτων της Ικτίνου, ζητούν οι επιχειρηματίες τις περιοχής, καθώς όπως λένε τα καταστήματά τους απειλούνται με αφανισμό και περίπου 100 εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να «μαυροφορέσουν» το πεζόδρομο στις δημοτικές εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια δύο νηπιαγωγεία, ένα δημοτικό, δύο γυμνάσια και δύο λύκεια «συνυπάρχουν» με τις 6 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην Ικτίνου και τα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσονται στον τοίχο του σχολικού συγκροτήματος.

Οι καταστηματάρχες της περιοχής δηλώνουν ότι τα τελευταία δυο χρόνια δέχονται καταγγελίες από Συλλόγους Γονέων, σύμφωνα με τις οποίες κατηγορούνται ότι η λειτουργία των καταστημάτων τους βλάπτει τη λειτουργία των σχολείων.

«Οι επιχειρήσεις μας ιδρύθηκαν πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των σχολείων και όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιούμε μέρος του πεζόδρομου για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων μας πάντα με τη σύμφωνη και έγγραφη γνώμη των σχολείων εκτός των τελευταίων δυο ετών», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου του ΕΕΘ, ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης καταστήματος στην περιοχή της Ικτίνου, Λευτέρης Γεωργιάδης.

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι ξαφνικά Σύλλογοι Γονέων, χωρίς να μας έχουν καλέσει ποτέ να μας επισημάνουν κάποιο πιθανόν λάθος που κάναμε, στέλνουν έγγραφα που ούτε λίγο ούτε πολύ μας καταλογίζουν ότι η λειτουργία των μαγαζιών μας βλάπτει τη λειτουργία των σχολείων, ενώ σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με γονείς, μας βεβαιώνουν ότι κανένα πρόβλημα δεν έχουν μαζί μας», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των καταστημάτων τους έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της οδού Ικτίνου, καθώς έχουν απομακρυνθεί οι ναρκομανείς που έκαναν χρήση στην αυλή του σχολείου και κάθε περιθωριακό στοιχείο εξαιτίας της ύπαρξης πελατών στα καταστήματά τους. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους σε κάποια από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Γι΄ αυτόν το λόγο οι επιχειρηματίες της Ικτίνου μαζί με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, κ. Μιχάλη Ζορπίδη και τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστο Νικολόπουλο, ζητούν την τρίμηνη αναστολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία ζητείται μείωση μέχρι 85% των τραπεζοκαθισμάτων που αναπτύσσονται στον πεζόδρομο.

«Αυτό που ζητούμε είναι η αναστολή της εφαρμογής της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου περί Ικτίνου μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και επαναλειτουργούν τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Επιμελητήριο θα έρθει σε επαφή με τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού, με στόχο να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο, τόσο για την Ικτίνου όσο και για την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, ώστε να ορίζεται ο αριθμός και ο χώρος ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων ανά περιοχή.

Ήδη οι καταστηματάρχες της Ικτίνου έχουν καταθέσει δική τους αρχιτεκτονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ζητούν να μετακινηθούν τα τραπεζοκαθίσματα από την πλευρά των σχολείων και να αναπτυχθούν από την πλευρά των καφετεριών, αφού πρώτα γίνει ανάλογη ανάπλαση του πεζόδρομου με τη συμμετοχή στο κόστος και των επιχειρήσεων τους.

«Σε μια εποχή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και δεκάδες νέοι μένουν άνεργοι, καλούμε τους δημοτικούς άρχοντες να δείξουν με την απόφασή τους ότι θέλουν την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος και όχι απλά τη δυσβάσταχτη εφαρμογή διοικητικών κυρώσεων εναντίον μας, με αποτέλεσμα τον αφανισμό μας και την απόλυση δεκάδων εργαζομένων που δουλεύουν επί σειρά ετών στις επιχειρήσεις μας», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος, οι ίδιοι δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και να «μαυροφορέσουν», όπως λένε, τον πεζόδρομο της Ικτίνου κατά τις δημοτικές εκλογές, σε περίπτωση που δεν βρεθεί εφαρμόσιμη λύση στο ζήτημά τους.

ZENITH