Skip to main content

Συνεχίζεται η «πτώση» της BP

Την πτωτική της πορεία συνεχίζει σήμερα στο Λονδίνο η μετοχή της ΒΡ, μετά την χθεσινή βουτιά στη Wall Street σε χαμηλά 14 ετών, ύστερα από τις αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα για επιβολή αυστηρότατων προστ
Την πτωτική της πορεία συνεχίζει σήμερα στο Λονδίνο η μετοχή της ΒΡ, μετά την χθεσινή βουτιά στη Wall Street σε χαμηλά 14 ετών, ύστερα από τις αναφορές του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για επιβολή αυστηρότατων προστίμων για τη διαρροή στον κόλπο του Μεξικού.

Στις αρχικές συναλλαγές στο Λονδίνο, η BP υποχωρεί κατά 15%.

Ο Ομπάμα, στα τελευταία του σχόλια για την υπόθεση της ΒP, ανέφερε ότι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλλει επιδόματα ανεργίας στους χιλιάδες εργαζόμενους στον πετρελαϊκό κλάδο, που προκλήθηκαν από την αναστολή των γεωτρήσεων λόγω της διαρροή στον κόλπο του Μεξικού.

Η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις με την BP. Μεγάλο πλήγμα δέχονται τα βρετανικά ασφαλιστικά ταμεία, καθώς διαθέτουν μεγάλες τοποθετήσεις σε μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας.

Στο 1,5 δισ. δολ. το κόστος της διαρροής έως τώρα

Παράλληλα, η BP ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού η έκρηξη στην πλατφόρμα Deep Water Horizon τής έχει στοιχίσει 1,5 δισ. δολάρια.

Το κόστος του «περιστατικού» ανέρχεται μέχρι σήμερα «σε περίπου 1,43 δισ. δολάρια», δηλαδή 1,19 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το κόστος καθαρισμού και περιορισμού της επέκτασης της πετρελαιοκηλίδας, το άνοιγμα βοηθητικών πηγαδιών, η βοήθεια που έχει χορηγηθεί στις παράκτιες πολιτείες, οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί» και τα ποσά που έχουν καταβληθεί στις ομοσπονδιακές αρχές, εξηγεί στην ανακοίνωσή της η BP.

Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνεται επίσης η δαπάνη, ύψους 360 εκατ. δολαρίων, για την κατασκευή μιας σειράς τεχνητών νησιών ανοικτά της πολιτείας της Λουιζιάνα, για την προστασία του εύθραυστου οικοσυστήματός της.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το τελικό κόστος της καταστροφής το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισ. δολάρια.

ZENITH