Skip to main content

Συνεχίζεται το κερδοσκοπικό «πάρτι» με τα σιτηρά

Κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία δείχνουν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, έχουν στηθεί τα τελευταία 24ωρα, στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τις τιμές των σιτηρών, του κριθαριού και των παραγώγων το
Κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία δείχνουν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, έχουν στηθεί τα τελευταία 24ωρα, στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τις τιμές των σιτηρών, του κριθαριού και των παραγώγων τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ οι συνήθεις διακυμάνσεις τους, παραπέμπουν σε ποσοστά του τύπου 0,09% κι αναλόγως, τις τελευταίες μέρες, οι αυξήσεις από μέρα σε μέρα είναι μεγαλύτερες των τριών και τω τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός το οποίο έχει ως φυσιολογικό αποτέλεσμα την αύξηση στα σιτάρια πάνω από 40%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και με την τιμή του κριθαριού, η οποία έχει εκτοξευθεί πάνω κι από το 120%. Οι πληροφορίες λένε ότι πέραν της κερδοσκοπίας σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζουν και κάποιες δηλώσεις παραγόντων της ρωσικής κυβέρνησης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι από το 2011 και μετά θα κοπούν στην μέση οι εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα τους. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ανατιμητικές τάσεις, ενώ κάποιες περισσότερο ψύχραιμες φωνές, που υποστηρίζουν ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά σιτηρά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζεται φαίνεται να μην εισακούονται όσο θα έπρεπε.

ZENITH