Skip to main content

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές

Το χάος στις αερομεταφορές συνεχίζεται σήμερα σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, εξαιτίας της μετατόπισης της ηφαιστειακής τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας.
Το χάος στις αερομεταφορές συνεχίζεται σήμερα σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, εξαιτίας της μετατόπισης της ηφαιστειακής τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας.  Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αεροπορική Ασφάλεια (Eurocontrol) τα προβλήματα στις αερομεταφορές της Ευρώπης θα διαρκέσουν πιθανότατα «πολλές ημέρες».

Αναλυτικότερα στη Γερμανία ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 24:00 GMT, ενώ ανακοινώθηκε ότι και τα δεκαέξι διεθνή αεροδρόμια της Γερμανίας θα παραμένουν κλειστά για έξι περισσότερες ώρες από ό,τι είχε προβλεφθεί. Μάλιστα, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των πτήσεων της μέχρι τις 18.00 GMT. «Ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί τίποτε παρόμοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένα αεροσκάφος της Lufthansa εν πτήσει πουθενά στον κόσμο. Ο εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στο κόστος των ματαιώσεων των πτήσεων.

Η αρμόδια υπηρεσία της Ιταλίας (ENAC) ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της βόρειας Ιταλίας θα παραμείνει κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 18:00 GMT του Σαββάτου και ότι ενδέχεται να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλα τμήματα της χώρας.

Η Σουηδία θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για σήμερα Σάββατο και ίσως και για αύριο Κυριακή, ενώ και η Δανία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει το κλείσιμο του εναερίου χώρου της μέχρι τις 24:00.

Ο εναέριος χώρος της Αυστρίας θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT, ανακοίνωσε η αυστριακή υπηρεσία ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας. Η υπηρεσία θα συνέλθει εκ νέου για την αποτίμηση της κατάστασης στις 12.30 GMT. Η αυστριακή μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες ώρες: «Ο άνεμος επάνω από την Ισλανδία θα γυρίσει και θα ωθήσει την τέφρα προς τον Ατλαντικό Ωκεανό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Ο εναέριος χώρος της Πολωνίας θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.  Η Βοσνία έκλεισε μέχρι τις 22.00 GMT τον εναέριο χώρο της, δήλωσε υπεύθυνος του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Σαράγεβο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, το νέος της ηφαιστειακής τέφρας συνεχίζει να κινείται προς τη νότια Γαλλία και αναμένεται να φθάσει προς το βράδυ στην περιοχή των Πυρηναίων και τη Μεσόγειο.
«Μια ροή ανέμου από τον νότο, ένα χαμηλό βαρομετρικό που σχηματίζεται νότια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κινδυνεύουν να αντισταθμίσουν τη ροή του ανέμου από βορρά και η τέφρα κινδυνεύει να παγιδευθεί στην Ευρώπη. Τίποτε δεν είναι ακόμη βέβαιο. Θα δούμε πιο καθαρά την κατάσταση το απόγευμα», δήλωσε υπεύθυνος της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Στο Βέλγιο ο εναέριος χώρος θα κλείσει από τις 18.00 GΜΤ. Κλειστός θα παραμείνει και στην Ολλανδία ο εναέριος χώρος ενώ στη Δανία θα ανοίξει μετά τις 12.00 GMT. Στην Ουγγαρία ο εναέριος χώρος θα κλείσει από τις 17.00 GMT.

Εξάλλου, στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Σόφιας ματαιώθηκαν όλες οι χθεσινές πτήσεις. Σε ματαίωση των πτήσεων μέχρι τις 12.00 GMT προχώρησαν και τα αεροδρόμια στην Φινλανδία.

Στη Γαλλία τα τρία αεροδρόμια του Παρισιού, το Ρουασί, το Ορλί και το Μπουρζέ, καθώς και άλλα ένδεκα γαλλικά αεροδρόμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 18.00 GMT , ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας, παρατείνοντας κατά τέσσερις ώρες το μέτρο.

Μάλιστα, η Βρετανία παρέτεινε το κλείσιμο του μεγαλύτερου τμήματος του εναερίου χώρου της μέχρι τις 24.00 GΜΤ και επανέφερε τους περιορισμούς για τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βόρεια Αγγλία, που είχαν αρθεί.Νεότερο ανακοινωθέν θα εκδοθεί στις 15.00 GMT.

Την απόφασή της ο εναέριος χώρος της Δανίας να παραμείνει κλειστός μέχρι τις 24.00 GMT, ανακοίνωσε η Naviair. Στο Μινσκ, οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εναερίου χώρου της Λευκορωσίας. Το αεροδρόμιο του Κιέβου και τρία ακόμη ουκρανικά αεροδρόμια έκλεισαν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Έκλεισε ο εναέριος χώρος επάνω από τη βόρεια Κροατία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ. «Η υπηρεσία ελέγχου των αερομεταφορών έκλεισε τον κροατικό εναέριο χώρο βόρεια του 45ου παράλληλου, που περιλαμβάνει και το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ», δήλωσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι τα αεροδρόμια του Σπλιτ και του Ντουμπρόβνικ στην Αδριατική παραμένουν ανοικτά.

Τμήμα του εναερίου χώρου της Σερβίας, στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Κροατία, θα παραμείνει κλειστό, μετέδωσε η σερβική τηλεόραση RTS επικαλούμενη απόφαση της σερβικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου προς τη δυτική Ευρώπη ματαιώθηκαν, ενώ είναι πιθανή η συνολική ματαίωση των πτήσεων μετά το μεσημέρι. Τέλος, o εναέριος χώρος της Ιρλανδίας έκλεισε και πάλι μέχρι τις 17.00 GΜΤ.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ολλανδίας, KLM, ματαιώνει όλες τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του ΄Αμστερνταμ, Schiphol, για σήμερα Σάββατο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια υπηρεσία. Η ολλανδική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Transavia, η οποία ανήκει στον όμιλο Air France-KLM, ματαίωσε όλες τις πτήσεις από και προς την Ολλανδία και από και προς τη Δανία μέχρι σήμερα στις 1800 GMT, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρίας.

Τελευταία Ενημέρωση στις 14:13

ZENITH