Skip to main content

Συνολικά 370.000 άστεγοι στη Αϊτή

Σε 370.000 ανέρχονται οι άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο σε περισσότερους από 300 αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό
Σε 370.000 ανέρχονται οι άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο σε περισσότερους από 300 αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ).

Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ύδρευσης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΙΜ. "Μέχρι να τους δοθούν σκηνές, η προτεραιότητα των ανθρώπων αυτών είναι να έχουν πλαστικές τέντες, μπιτόνια για να φυλάνε νερό και χάπια για απολύμανση του νερού", επισημαίνει ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του. "Συνοικίες ολόκληρες είναι άδειες. Οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς έχουν παραμείνει στην πόλη, όμως πολλοί εγκαταλείπουν το Πορτ-ο-Πρενς, οι περισσότεροι για να πάνε σε άλλες πόλεις όπου έχουν συγγενείς ή φίλους", δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΙΜ στην Αϊτή Βίνσεντ Χούβερ. "Κι ένα δεύτερο κύμα εγκαταλείπει την πόλη, αυτό αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν συγγενείς ή φίλους και οι οποίοι κατευθύνονται προς πόλεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να τους υποδεχθούν", προειδοποιεί ο ΟΙΜ.

 "Σημαντική συρροή ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα εντοπίζεται στο Μιραγκάν, στο νομό Νιπ, ενώ 5.000 άλλοι, μεταξύ των οποίων τραυματίες, έφτασαν στο νομό του Γκραν Ένς οδικώς ή μέσω θαλάσσης", προσθέτει ο ΟΙΜ. Στην πόλη Ζακμέλ, 80 χλμ από το Πορτ-ο-Πρενς, περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε 8 αυτοσχέδιους καταυλισμούς, επισημαίνει τέλος ο ΟΙΜ, σύμφωνα με τον οποίο συνολικά 200.000 οικογένειες στην Αϊτή, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, χρήζουν άμεσα στέγης. Παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρέθηκε νεκρός κι άλλος βραζιλιάνος κυανόκρανος, με τον οποίο ανέρχονται σε 18 οι βραζιλιάνοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της Αϊτής. Στη χώρα αυτή στρατοπεδεύουν περισσότεροι από 1.200 στρατιώτες της Βραζιλίας, η οποία έχει τη διοίκηση της Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή (Minustah).

 Την ίδια στιγμή ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 13 πολίτες του σκοτώθηκαν από τον σεισμό στην Αϊτή και ότι εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται 543, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η συνολική βοήθεια που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής στο Πορτ-ο-Πρενς φτάνει τα 24 εκατομμύρια ευρώ. "Η συνολική βοήθεια της Γαλλίας ανέρχεται σε περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατομμύρια δόθηκαν σε ανταπόκριση στην έκκληση του ΟΗΕ και 2 εκατομμύρια σε έκτακτη βοήθεια σε τρόφιμα", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH