Skip to main content

Συνταγή ΟΣΕ και στις προβληματικές ΔΕΚΟ

Συνεχίζει τις πιέσεις η τρόικα. Εντός του 2010 ενδέχεται να προχωρήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ. Το επόμενο διάστημα τοποθετούνται ορκωτοί λογιστές στα νοσοκομεία.
Επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση. Ίσως και εντός του 2010 να προχωρήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, στο πρότυπο του ΟΣΕ, όπως αποκάλυψε μεταξύ άλλων κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τη συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα.  

Τόνισε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα εν μέσω ανησυχιών της τρόικας 

Οι ελεγκτές της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ πληροφορήθηκαν για τη σημαντική μείωση του ελλείμματος και την υπερκάλυψη του στόχου στις δαπάνες το πρώτο εξάμηνο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επίσης τονίζουν ότι υπάρχει ένα «μαξιλάρι» 4 δισ. ευρώ στις δαπάνες, το οποίο μπορεί να καλύψει μία πιθανή μικρή απόκλιση στα έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της τρόικας έλαβαν τη διαβεβαίωση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι ο στόχος που έχει τεθεί για έλλειμμα θα επιτευχθεί πλήρως, ακόμα κι αν υπάρξουν επιμέρους αποκλίσεις, καθώς έχουν ληφθεί δημοσιονομικά μέτρα που υπερκαλύπτουν την απαιτούμενη προσαρμογή των 5,5 μονάδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ύφεση του 2010 πιθανότατα θα είναι μικρότερη από την αρχική εκτίμηση και θα κυμανθεί γύρω στο -3% με -3,2%.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλουν αλλαγές στις δομές του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικροαλλαγές στο μνημόνιο, κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. 

Τις επόμενες μέρες η τρόικα θα συναντηθεί με τα υπουργεία Υγείας, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Οικονομίας, Εργασίας, Άμυνας και Εσωτερικών, την ηγεσία του ΣΕΒ, της Ν.Δ. και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ενώ δεν υπάρχει ακόμα απάντηση από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

ZENITH