Skip to main content

Συνθήκες Lehman Brothers βίωσε τον Μάιο η Ευρωζώνη

Τις ημέρες πριν και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 θύμιζαν οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές της Ευρωζώνης το Μάιο, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Τις ημέρες πριν και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 θύμιζαν οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές της Ευρωζώνης το Μάιο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, με τους διαμορφωτές πολιτικής της να ζητούν ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία εν μέσω απουσίας εμπιστοσύνης στις αγορές.

Το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ για το Μάιο κάνει λόγο για συνθήκες αντίστοιχες με αυτές του Σεπτεμβρίου του 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, συνθήκες που ανάγκασαν την ΕΚΤ να αλλάξει στάση και να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Η αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές εξαπλώθηκε ταχύτατα από τις αγορές ομολόγων στα χρηματιστήρια και στην αγορά συναλλάγματος, θέτοντας υπό απειλή την πρόσβαση των τραπεζών σε χρηματοδότηση και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης που παρακολουθεί την πιθανότητα πτώχευσης μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε το Μάιο σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά στα οποία βρισκόταν μετά την κατάρρευση της Lehman.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ερκι Λιικάνεν, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, θεωρεί ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αποδείξουν ότι μπορούν να πληρώνουν το χρέος τους.

Αναφορικά με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Λιικάνεν βλέπει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συγκράτηση των δημοσιονομικών ανισορροπιών να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όμως, δεν θεωρεί τις περικοπές που έχουν εξαγγείλει οι παραπάνω χώρες αρκετές για να διασφαλίσουν την επιστροφή στη δημοσιονομική ευρωστία και δεν αποκλείει μία παρατεταμένη κρίση χρέους να πλήξει σοβαρά την οικονομική ανάκαμψη.

Για σοβαρή ένταση στην Ευρωζώνη που έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για το χρέος έκανε λόγο και ο συνάδελφός του, Γκι Καντέν, από το Βέλγιο, ο οποίος ζήτησε ακόμη πιο μεγάλη δημοσιονομική πειθαρχία.

 «Οι αυξανόμενες αμφιβολίες για την ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν στο υψηλό χρέος τους έχει δημιουργήσει σοβαρή ένταση και γι΄αυτό απαιτείται νέο πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μανουέλ Γκονζάλες-Παράμο πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα έως ότου οι αγορές σταθεροποιηθούν, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, υπογράμμισε την ανάγκη για βελτίωση της εποπτείας των χρηματοοικονομικών αγορών.

Ο Κριστιάν Νουαγιέ δήλωσε ότι η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό το μέτρο για απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων.

Πάντως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο παράκαμψης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στη Μόσχα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως για την απόφαση του συγκεκριμένου μέτρου η Φρανκφούρτη έλαβε υπόψη τη δέσμευση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων.

 «Λάβαμε επίσης υπόψη επιπλέον συγκεκριμένες δεσμεύσεις από κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης για επιτάχυνση της δημοσιονομικής τους εξυγίανσης και διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικονομικών τους», ανέφερε ο Trichet σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Υπογράμμισε πως το μέτρο αγοράς κρατικών ομολόγων είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και τόνισε πως ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, δεδομένης της κατάστασης των αγορών ομολόγων.

«Η σταθερότητα των τιμών και η σωστή ‘μετάδοση’ της νομισματικής μας στάσης ήταν οι θεμελιώδεις αρχές μας, όταν αποφασίσαμε τα πρόσφατα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των ανανεωμένων εντάσεων στις χρηματοοικονομικές  αγορές στις αρχές Μαΐου», είπε.

ZENITH