Skip to main content

Συντονισμένες προσπάθειες στήριξης των τραπεζών

Τι προβλέπει το σχέδιο διάσωσης γι’ αυτές και πώς θα ανοίξει η διατραπεζική αγορά.
Ειδικό πακέτο στήριξης για τις τράπεζες προβλέπει τελικώς το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Είναι τέτοιες και τόσες οι προϋποθέσεις, όμως, που θέτει ως προαπαιτούμενο για τη λήψη της, που θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι διοικήσεις τους θα προτιμήσουν να αποφύγουν τη χρήση του, με κάθε τρόπο.

Ήδη, για να προλάβουν τις επικείμενες εξελίξεις, τα πιστωτικά ιδρύματα «τρέχουν» για να αντλήσουν την προβλεπόμενη ρευστότητα από το πακέτο βοηθείας που είχε εγκρίνει το ελληνικό δημόσιο πριν από έναν χρόνο και μέχρι πρόσφατα παρέμενε σε μεγάλο βαθμό ανενεργό. Κι αυτό γιατί θεωρούνταν ότι οι όροι του ήταν πολύ σκληροί. Σε σχέση όμως με όσα προβλέπονται στο πακέτο βοήθειας των ΔΝΤ-Ευρωζώνης, το ελληνικό πακέτο είναι ...ευκαιρία. Γι’ αυτό και θα προτιμηθεί. Πάντως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό.

Οι γερμανικές τράπεζες, μετά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, αποφάσισαν να ανοίξουν γραμμές πίστωσης στις ελληνικές τράπεζες. Το γεγονός πρακτικά συνεπάγεται ότι θα μπορούν να ανοίξουν δειλά - δειλά τις πόρτες της διατραπεζικής, οι οποίες είναι κλειστές εδώ και αρκετούς μήνες, Με ενδιαφέρον, τώρα, αναμένονται τα επόμενα βήματα προς την ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να αποσυμπιεστεί έστω κατά τι η κατάσταση.

ZENITH