Skip to main content

Συντονισμένη προσπάθεια για τη διάσωση της οικονομίας

Συντονισμένη προσπάθεια για την εξομάλυνση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, τόσο από την κυβέρνηση όσο κι από τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσιγκτον, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.
Συντονισμένη προσπάθεια για την εξομάλυνση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, τόσο από την κυβέρνηση όσο κι από τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσιγκτον, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Στόχος είναι καταρχήν να καθησυχαστούν οι αγορές και ταυτόχρονα να σταλεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι, παρά τις όποιες επιθέσεις δεχθεί η χώρα, θα αντεπεξέλθει. Όπως έγραψε ήδη από χθες η Voria.gr, στο Βερολίνο μεταβαίνουν σήμερα ο διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, προκειμένου να πείσουν τη γερμανική κυβέρνηση να άρει άμεσα κάθε εμπόδιο στην ενεργοποίηση του σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ακόμα κι αν το Βερολίνο συνεχίσει να προβάλλει αντιρρήσεις και να κάνει καθυστερήσεις, η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να παράσχει κεφάλαια στην Αθήνα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να μην εκτεθεί απέναντι στους πιστωτές της. Η ΕΚΤ, επίσης, διασφαλίζει την ομαλή κι απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αποδεχόμενη τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και μετά τη χθεσινή υποβάθμισή τους από την S&P.

Από το υπουργείο Οικονομικών επίσης επαναλαμβάνεται σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ είναι απόλυτα διασφαλισμένες από το δημόσιο, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν καταλήξει και οι συνομιλίες με ΔΝΤ και ΕΕ, που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα.

ZENITH