Skip to main content

Σύσφιγξη σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ

Την από κοινού βούλησή τους για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ εξέφρασαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Μ. Νετανιάχου στη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, όπου οι δύο άνδρες εξέφρασαν από κοινού τη βούλησή τους για ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ.

«Ορίζουμε μεικτή επιτροπή για να προωθήσουμε τη συνεργασία των δύο χωρών», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ειδικά στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας, ενώ προανήγγειλε την οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων, με άξονα κυρίως τις επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς καινοτομίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις τόσο των αρμόδιων για τον τουρισμό αξιωματούχων, όσο και των υπουργών Οικονομίας προκειμένου να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κρίνει αναγκαία την απευθείας διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ενώ αναφέρει πως είναι ζωτικής σημασίας η πρόθεση από το Ισραήλ για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ακόμη, αναφέρθηκε και στην άμεση απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» που βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ πρόσθεσε πως αυτή η συνάντηση θα φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά στα θέματα τεχνολογίας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υδάτινων πόρων, θέματα επενδύσεων.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε πως η οικονομική συνεργασία μας είναι για καλό και των δύο κρατών, ενώ χαρακτήρισε «πολύ δύσκολες» και «πολύ γενναίες» τις αποφάσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα βοηθήσει όσο μπορεί στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το βράδυ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα του παραθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αύριο ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος νωρίτερα το πρωί θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Α. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πόρο.

ZENITH