Skip to main content

Σύσκεψη βουλευτών και κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Ψάχνουν κοινό βηματισμό για τα ζητήματα του νομού και συγκροτούνται κοινές επιτροπές. Νοικιάζει και τον πέμπτο όροφο του κτηρίου της Εγνατίας 76 για να εγκατασταθούν οι νέοι βουλευτές. Και αίφνης εσωκ

του Τάσου Τασιούλα

Κοινό βηματισμό ψάχνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ώστε να συντονίσουν το κοινοβουλευτικό έργο τους και με το έργο των τοπικών κομματικών στελεχών, ώστε το κόμμα να έχει ενιαία παρουσία στις όποιες δράσεις του.

Αυτό τουλάχιστον είναι το ζητούμενο στη σημερινή συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές της Α’ και Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κομματικά στελέχη των δυο Νομαρχιακών Επιτροπών.

Η κοινή σύσκεψη αποσκοπεί σε κοινές παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και στην αποκατάσταση απόλυτης συνεργασίας με το κόμμα, για την προώθηση των θεμάτων της Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, ανάμεσα στους νεοεκλεγμένους βουλευτές υπάρχουν οι «παλιοί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Αμανατίδης, Δ. Χαραλαμπίδου, Τ. Κουράκης, Γ. Γαϊτάνη και Λ. Αμμανατίδου) και οι προερχόμενοι από το κόμμα (Τ. Μηταφίδης και Σ. Φάμελλος), αλλά και οι εξωκομματικοί Αλέκος Τριανταφυλλίδης και Βούλα Τεκτονίδου.

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, το ενδιαφέρον για τους βουλευτές είναι οι τομείς που θα τους ανατεθούν (και μια πρώτη εικόνα για τις επιθυμίες θα υπάρξει σήμερα). Προφανώς αυτή η διαδικασία δε θα γίνει σε τοπικό επίπεδο, όμως θα ξεκαθαριστούν οι ρόλοι, οι επιθυμίες, αλλά και η σχέση του κάθε βουλευτή με τον κομματικό μηχανισμό και τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης που θα έχει ο καθένας ως προτεραιότητα για προώθηση στη Βουλή.

Το πρώτο βήμα είναι η συγκρότηση των κοινών επιτροπών (θεματικές), ώστε να συνδυάζονται οι δράσεις και λειτουργίες κοινοβουλευτικών και κομματικών και να συνδράμουν σε τοπικό επίπεδο το έργο των βουλευτών.

Στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης πάντως θα τηρηθεί η παράδοση (κι αυτή στο πλαίσιο της κοινής συμπεριφοράς) της συγκέντρωσης όλων των γραφείων των βουλευτών στον ίδιο χώρο, δηλαδή στα γραφεία του κόμματος, επί της Εγνατίας 76.

Επειδή όμως πλέον οι βουλευτές είναι εννέα χρειάζεται επέκταση και γι’ αυτό το λόγο θα νοικιαστεί και ο πέμπτος όροφος του κτηρίου.

Εσωκομματικό ζήτημα

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά και στις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης και κριτικής στον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκο Σαμανίδη, πολλά είναι τα στελέχη που θεωρούν ότι «το κλίμα προσπαθούν να το δημιουργήσουν πολύ συγκεκριμένοι κύκλοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένα όργανα στα οποία τίθενται και συζητούνται τέτοιου είδους ζητήματα, οπότε όποιος θέλει να τα θέσει να το κάνει με το σωστό τρόπο κι όχι με πλάγιες μεθόδους».

Ο ίδιος ο κ. Σαμανίδης με τον οποίο μίλησε η Voria.gr δεν ήθελε να κάνει καμιά δήλωση και περιορίστηκε να πει ότι υπάρχουν τα αρμόδια όργανα και οι επίσημες ανακοινώσεις και πως ο ίδιος εφαρμόζει τις αποφάσεις της Νομαρχιακής.

Για το θέμα λακωνική ήταν και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία όμως απάντησε σε έντονο ύφος: «Μένω έκπληκτη»…

Πάντως, ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση επίσημης ανακοίνωσης για το ζήτημα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης.

 

ZENITH