Skip to main content

Σύσταση Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον»

Υπογράφηκε σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον».
Υπογράφηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην προσπάθεια της χώρας για την επίτευξη των στόχων στην εξοικονόμηση ενέργειας, θα κινητοποιήσει κατά την περίοδο 2010 - 2012 επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Η συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία θα προέρχεται τόσο από τους ίδιους πόρους του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», όσο και από την κινητοποίηση πόρων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το αρχικό συνολικό κεφάλαιο του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για το 2010 ανέρχεται σε 396 εκ. ευρώ. Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκ. ευρώ, προέρχονται από τα εξής Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ:

α) ΕΠ Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα - 200 εκ. ευρώ

β) ΠΕΠ Αττικής - 100 εκ. ευρώ

γ) ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) - 35 εκ. ευρώ

δ) ΠΕΠ Θεσσαλίας–Στ.Ελλάδας–Ηπείρου (Περιφέρεια Στ. Ελλάδας) - 25 εκ. ευρώ

ε) ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης  (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) - 15 εκ. ευρώ

στ) ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) - 6 εκ. ευρώ

ζ) ΕΠ Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη  - 15 εκ. ευρώ

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο με τη μόχλευση και την ανακύκλωση των πόρων που προβλέπεται, θα κινητοποιήσει πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου για το 2010 – 2012 και στη συνέχεια θα κινητοποιεί ποσά ύψους περίπου 500 – 600 εκ. ευρώ κάθε 3 χρόνια.  

«Στόχος του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να προωθηθούν διαχρονικές και βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα δράσης του, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τη συνολική διαχείριση του Ε.Τ.Χ. «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναλαμβάνει το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα υπογράψει μέχρι το τέλος Ιουλίου τη σχετική Σύμβαση με το ΥΠΟΙΑΝ, το ΥΠΕΚΑ και τις Περιφέρειες που συνεισφέρουν τα πρόσθετα ποσά για τη σύστασή του και θα δημοσιεύσει ανοιχτή προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές  Τράπεζες για να συν-επενδύσουν και να διαχειριστούν τα αντίστοιχα ποσά στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων – ιδιοκτητών ιδιωτικών κατοικιών.

Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, με πρόσθετο κίνητρο την απομείωση δανειακού κεφαλαίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίηση των εργασιών.

Τα κίνητρα του υπουργείου για το πρόγραμμα διαμορφώνονται:

- σε 30% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και άτοκο δάνειο για τα χαμηλά εισοδήματα,

- σε 15% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και χαμηλότοκο  δάνειο για τα μεσαία εισοδήματα

- σε χαμηλότοκο δάνειο για τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα.

ZENITH