Skip to main content

Συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν αρκούν όμως ρητορικού χαρακτήρα προσεγγίσεις από την πλευρά της Τουρκίας, χρειάζονται
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν τρέφουμε όμως ψευδαισθήσεις, ούτε αρκούν ρητορικού χαρακτήρα προσεγγίσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Χρειάζονται και πράξεις».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική και να εξετάσει σε βάθος την πρόταση της τουρκικής πλευράς για αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των δύο χωρών.

«Έχουμε ανάγκη από πράξεις και όχι πυροτεχνήματα ρητορικού χαρακτήρα, από την τουρκική πλευρά. Είμαστε καλόπιστοι, όχι όμως αφελείς έτοιμοι να συζητήσουμε και να προσεγγίσουμε όσα πρέπει, με άξονα το Διεθνές Δίκαιο, όμως δεν εξαρτάται από τη καλή θέληση της Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος ενώ συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπαμε από τουρκικής πλευράς, πρακτικές, αεροπορικές και ναυτικές που επιβάλλουν να είμαστε σε εγρήγορση. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, η εσωτερική θεσμική και πολιτική ένταση που υπάρχει στη Τουρκία να εξαχθεί προς τα έξω. Έχουμε πλήρη γνώση για τον τρόπο που αναπτύσσεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία και δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις σε ότι αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων».

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να υπάρχει μια ειλικρινής και ισχυρή εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ιδιαίτερα τώρα που εισερχόμαστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε οικονομική πολεμική κρίση, αλλά και να αλλάξουμε πρακτικές.

«Θέλουμε να υπάρχει μέρισμα ειρήνης και ο ιδρώτας του ελληνικού λαού να διατίθεται για ανάπτυξη, υγεία, παιδεία, νέες θέσεις εργασίας. Για εμάς, ένα να είναι το κριτήριο μας σε ό,τι αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες. Η ορθολογική εκτίμηση της πραγματικής απειλής. Πολλά είναι τα συμφέροντα και πολλοί είναι αυτοί που έχουν συμφέροντα και θέλουν να οδηγήσουν αλλού την Ελλάδα. Εμείς όμως αντιδρούμε, έχοντας επιβάλει μια αυστηρή δημοσιονομική αμυντική πολιτική με στόχο το μικρότερο κόστος με το μεγαλύτερο όφελος» .

Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος, αφού έκανε λόγο για «σταθερή, ευανάγνωστη εξωτερική πολίτική που ακολουθεί η χώρα μας», πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έχει θεμελιώδη στρατηγική αντίληψη. Πιστεύουμε στην καλή γειτονία και στην ανάγκη να υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή ειρήνη και σταθερότητα.

Σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να νιώσει ότι μειώνεται η εθνική κυριαρχία της χώρας και η ικανότητα ισχύος της. Θέλουμε να πάμε σε μέρισμα ειρήνης, όχι γιατί είμαστε αδύναμοι οικονομικά, αλλά γιατί πράγματι ο στόχος μας είναι η ειρήνη στη περιοχή».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε την κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική απέναντι στις τουρκικές προτάσεις, καθώς, όπως είπε, η στάση και οι πρακτικές της, όπως η καθημερινή διέλευση της τουρκικής σημαίας έξω από το Σούνιο, δεν δείχνουν διάθεση για ειρήνη.

Ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην πρόταση του Τούρκου υπουργού Άμυνας κ. Μπαγίς για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καλώντας την κυβέρνηση να την εξετάσει σε βάθος και να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει προγραμματίσει μόνο για το 2010 να δαπανήσει 4 δις για εξοπλισμούς ενώ μέχρι το 2023 προβλέπεται να φθάσουν στα 50 δις δολάρια.

«Αυτές οι κινήσεις δεν είναι για γέφυρες ειρήνης», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ, διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μας και η συνεργασία μας τόσο με τη ρωσική όσο και τη γαλλική κυβέρνηση είναι άριστες και έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, και δεν έχουν επηρεαστεί από τις κινήσεις και τη πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι εξακολουθεί να ισχύει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και αφορά, μεταξύ άλλων, και τις φρεγάτες και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες που συμμετέχουν στην ΚΕΠΠΑ μπορούν να αναπτύξουν και άλλες πρωτοβουλίες.

ZENITH