Skip to main content

Συζήτηση Χριστόφια – Έρογλου για το Κυπριακό

Τοποθέτηση τόσο από ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και από τουρκοκυπριακής πλευράς επί του περιουσιακού έγινε κατά τη σημερινή συνάντηση των κυρίων Δ. Χριστόφια και Ντ. Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας
Τοποθέτηση τόσο από ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και από τουρκοκυπριακής πλευράς επί του περιουσιακού έγινε κατά τη σημερινή συνάντηση των κυρίων Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Σε λακωνική δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, επεσήμανε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν το περιουσιακό και κάποιες «ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού». «Αυτό είναι που θέλουν να βλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις επί της δήλωσής του.

Λακωνικότατος ήταν στη δήλωσή του και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος διευκρινίζοντας από την αρχή πως δεν θα απαντούσε σε ερωτήσεις, ανέφερε απλώς ότι «έγινε τοποθέτηση από τις δύο πλευρές πάνω στο περιουσιακό». «Αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε και όχι ότι δεν προχωρούμε», κατέληξε.

H συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου κράτησε δυόμισι ώρες.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται νέα συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών, από την οποία θα εξαρτηθεί και το ακριβές περιεχόμενο της νέας συνάντησης των Χριστόφια - Έρογλου, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντερβίς Έρογλου προέβαλε ως επιχείρημα την απόφαση του ΕΔΑΔ για τις περιουσίες, η οποία από τη μια δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ιδιοκτήτη (αρχή την οποία έκανε δεκτή και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ), από την άλλη όμως αναφέρει ότι οι όποιες διευθετήσεις γίνουν στο περιουσιακό θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να έχουν οι σημερινοί χρήστες, οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι.

Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι το περιουσιακό δεν είναι νομικό θέμα και ότι πρέπει να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, πρότεινε να υπάρξει συνδυασμός του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων. Η πρόταση της ε/κ πλευράς στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι όσα περισσότερα εδάφη επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση (και κατά συνέπεια όσοι περισσότεροι έποικοι αποχωρήσουν από την Κύπρο), τόσο πιο εύκολη γίνεται η συζήτηση για το περιουσιακό.

ZENITH