Skip to main content

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών φαίνεται να εξετάζει η Γερμανία

Σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών- μελών της ΕΕ φαίνεται να εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel».
Σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών- μελών της ΕΕ φαίνεται να εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει στα χέρια της η γερμανική καγκελαρία, οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει, μέσω του λεγόμενου «haircut», να αποποιούνται μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να βγει από την κρίση. Αυτό θα γίνεται είτε μέσω της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης των ομολόγων είτε μέσω της μείωσης των τόκων είτε μέσω της εξόφλησης τμήματος της αξίας των ομολόγων.

Τη λοιπή αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μία νέα αρχή, το Berliner Club, στο οποίο θα συμμετέχουν κράτη-μέλη της G-20 ή μόνο της Ευρωζώνης.

Αν η αποποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα η πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους.

Το Berliner Club θα αναθέτει σε μία προσωπικότητα ή σε μία ομάδα προσωπικοτήτων να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας και τα μέτρα θα εποπτεύονται από το ΔΝΤ.

ZENITH