Skip to main content

Σχέδιο Γιούνκερ: Mικρό καλάθι για μεγάλο στοίχημα

Η Ελλάδα ελπίζει σε 42 δισ.ευρώ για 147 έργα από το πακέτο Γιούνκερ. Προβληματισμό εξέφρασαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Της Άννης Καρολίδου

Οι τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές- Μαρία Σπυράκη, Κώστας Χρυσόγονος και Εύα Καϊλή- προσγείωσαν το ακροατήριο τους, σχετικά με τις αναπτυξιακές προσδοκίες που τρέφουν για το πολυσυζητημένο «σχέδιο Γιούνκερ» και τα 315 δισ ευρώ των πρόσθετων επενδύσεων που υποτίθεται ότι θα υλοποιηθούν στην Ευρώπη, την επόμενη τριετία, μέσω του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η εκδήλωση, με θέμα «Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση», διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του πανεπιστημιου Μακεδονίας.

Η ημερίδα άνοιξε με τους χαιρετισμούς του πρύτανη του Πανεπιστημιου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη και του κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών Ηλία Κουσκουβέλη, ενώ στο «διά ταύτα» του θέματος, έβαλε τους ακροατές η ομιλία της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΤΕπ), Ελένης Καββαδία.

Η κ. Καββαδία, αφού είπε ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν σπεύσει να υποβάλλουν λίστες με τα έργα που ελπίζουν να χρηματοδοτήσουν από πακέτο Γιουνκέρ, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ελπίζει να προσελκύσει 41,49 δισ για 147 έργα.  Θα τύχουν χρηματοδότησης αυτά τα έργα, όταν θα ανταγωνιστούν, ένα προς ένα project, με τα περίπου 2.000 έργα που ψάχνουν για χρηματοδοτήσεις 1,3 τρισ. ;

Η εκπρόσωπος της ΕΤΕπ το είπε πολύ καθαρά. Η Ελλάδα, θα πρέπει να εμπλέξει τον ιδιωτικό τομέα για ...να χρηματοδοτηθούν έργα δημόσιου χαρακτήρα, τα έργα θα πρέπει να συνοδεύονται από τομεακές μεταρρυθμίσεις, ενώ τελικά το πόσα έργα θα υλοποιηθούν, είναι οπωσδήποτε και συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας (!).

Οι ευρωβουλευτές που ακολούθησαν με τοποθετήσεις τους, σαν πολιτικά προσωπα, μίλησαν πιο ανοικτά και το συμπέρασμα που προκύπτει από τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους είναι ένα και πολύ ξεκάθαρο: «Ευρωπαίοι και, Έλληνες ειδικότερα, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι σχετικά με το τι θα φέρει το Σχέδιο Γιουνκέρ, από κεφάλαια και επενδύσεις».

Σπυράκη: Όχι σε έργα που θα κλείνουν τρύπες

Σε αυτή τη φάση, υπάρχουν μεγάλες ασάφειες γύρω από όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Σχέδιο Γιούνκερ,  ενώ θα είναι αποτελέσει άθλο η ψήφιση του Ταμείου από το Ευρωκοινοβούλιο ως το καλοκαίρι.

Ασάφειες ως προς το πώς θα λειτουργήσει ο περίφημος πολλαπλασιαστής έτσι ώστε τα 21 δισ. που θα βάλει η Ένωση, να φτάσουν στα 315 δισ.  που υποτίθεται ότι θα συγκεντρωθούν στο Ταμείο. Ασάφειες ως προς τη γεωγραφική κατανομή, τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων, τη διοίκηση του Ταμείου και την επιτροπή αξιολόγησης.

«Υπάρχουν διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια στη παγκόσμια οικονομία αλλά θα πρέπει να υπάρχουν ελκυστικές προτάσεις που θα τραβήξουν χρήματα στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε έργα σοβαρά, μεγάλα, που έχουν σοβαρές μελέτες και όχι έργα που στοχεύουν στο να κλείσουν τρύπες. Χρειαζόμαστε έργα σαν τον ΤΑΡ», τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Χρυσόγονος: Η ΕΕ χρειάζεται δημόσιες επενδύσεις

«Αν τελικώς υλοποιηθει το Πακέτο Γιούνκερ, η Ελλάδα θα πάρει ψίχουλα», προέβλεψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Χρυσόγονος. Το Σχέδιο, κάνει  τρόπον τινά...  στραβή αρχή, αφαιρώντας κεφάλαια από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ένωσης, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα προσελκύσει επενδύσεις από χώρες όπου λιμνάζουν κεφάλαια, όπως είναι οι πετρελαιοπαραγωγές  και ορισμένες ασιατικές οικονομίες.

«Με το Σχέδιο Γιούνκερ, θα νοικιαστεί η δημόσια υποδομή σε ιδιώτες επενδυτές. Αντίθετα, θα πρέπει στο πλαίσιο μίας γενναίας ευρωπαϊκής πολιτικής δημοσίων επενδύσεων,  να προχωρήσουμε και σε βάθος 10ετιας, αντλώντας πόρους από τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, να χρηματοδοτήσουμε δημόσιες επενδύσεις», τόνισε ο κ. Χρυσόγονος.

Καϊλή: Περάσαμε στη ρητορική της ανάπτυξης

Τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζει το Σχέδιο Γιούνκερ επισήμανε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, η οποίος όμως τόνισε ότι αποτελεί θετικό πολιτικό επίτευγμα ο ότι «η ρητορική της Κομισιόν άλλαξε, έφυγε πλέον από τη λιτότητα και πήγε στην ανάπτυξη».

Η κ. Καϊλή είπε ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για υποδομές αλλά και η εξισορρόπηση, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, του δημοσίου με το ιδιωτικό συμφέρον, καθώς και οι δύο πλευρές θα πρέπει σε βάθος χρόνου να έχουν οφέλη από την υλοποίηση των επενδύσεων που θα προκριθούν.

ZENITH