Skip to main content

Σχέδιο-σοκ για αύξηση των εσόδων

Πρόκειται για σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες, όταν υλοποιηθούν, θα αλλάξουν προς το σκληρότερο, το φορολογικό καθεστώς στη χώρα
Αρχικά η σκέψη της μετάταξης ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον αυξημένο συντελεστή του ΦΠΑ, προέβλεπε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει προς τα μέσα Οκτωβρίου, ενόψει του χειμώνα που θα ερχόταν.

Ήταν όμως τόσο κακή, τελικώς, η θερινή περίοδος από πλευράς είσπραξης εσόδων, που τώρα, στο οικονομικό επιτελείο, σκέφτονται να επισπεύσουν την υλοποίηση αυτής της απόφασης κι αντί για Οκτώβριο να τη μεταθέσουν για τον Σεπτέμβριο. Η βασική κίνηση προβλέπει τη μετάταξη από το συντελεστή του 11% σε αυτόν τον 23% μιας σειράς προϊόντων που ξεκινούν από τα τρόφιμα και τα ποτά, περνάνε από τους λογαριασμούς σε ΔΕΚΟ και καταλήγουν μέχρι και σε υπηρεσίες αναψυχής.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες, όταν υλοποιηθούν, θα αλλάξουν προς το σκληρότερο εννοείται, το φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή, όμως, θεωρείται απαραίτητη από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα έσοδα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, αντί αύξησης, σημειώθηκε μείωση σε σχέση με πέρυσι (που ήταν από τις χειρότερες χρονιές) της τάξης του -4%. Όπως γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, κινήσεις όπως η παραπάνω, μπορεί να ακούγονται απονενοημένες, αποδεικνύονται όμως κάτι παραπάνω από απαραίτητες.

ZENITH