Skip to main content

Σχιστόλιθοι Παγγαίου στα Ζαγοροχώρια και στις …Άλπεις!

Ένα πέτρωμα με μοναδικές ιδιότητες, ο σχιστόλιθος Παγγαίου, αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα του νομού Καβάλας. Οι πλάκες του σχιστόλιθου ταξιδεύουν μέχρι τα Ζαγοροχώρι
Στέγες σε ελληνικά μοναστήρια, σε παραδοσιακούς οικισμούς των Ζαγοροχωρίων Ιωαννίνων, αλλά και σε θέρετρα στις ιταλικές Άλπεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή τα τελευταία χρόνια: τον σχιστόλιθο Παγγαίου!
Οι χαρακτηριστικές γκριζοπράσινες πλάκες, με την ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, που εξορύσσονται στις πλαγιές του Παγγαίου και τις επεξεργάζονται μονάδες εγκατεστημένες εντός των ορίων του δήμου Ελευθερούπολης Καβάλας, δίνουν μια τονωτική ένεση στην τοπική Οικονομία σε δύσκολους καιρούς για εξαγωγική δραστηριότητα.

Δεκάδες μικρά και μεγάλα λατομεία λειτουργούν στη βορειοδυτική πλευρά του όρους Παγγαίου, βγάζοντας στην επιφάνεια (από βάθη έως και 40-50 μέτρων) τον σκληρό σαν γρανίτη σχιστόλιθο, που προορίζεται για ιδιωτική και δημόσια χρήση. Οι πλάκες του σχιστόλιθου, κατάλληλα επεξεργασμένες στα κοπτήρια της περιοχής Ακροβουνίου – Εξοχής, προορίζονται για τη στέγαση οικιών και άλλων οικοδομημάτων ή για επένδυση δαπέδων και τοίχων (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου), αλλά και για κατασκευή πεζοδρομίων, επίστρωση παιδικών χαρών και άλλων δημοσίων έργων.

Ο σχιστόλιθος Παγγαίου διακρίνεται για την ιδιαίτερη σκληρότητα και ανθεκτικότητά του (αντέχει σε παγετό έως -40 βαθμούς!), ενώ έχει εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες όσον αφορά στην υγρασία. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, που διασφαλίζει υγιεινές συνθήκες στους χώρους όπου επενδύεται, καθώς εκπέμπει ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακος  -σε σχέση με άλλα υλικά (π.χ. τη «συγγενή» του πράσινη πέτρα Καρύστου).

Εμπορία μετά το 1970
Το πέτρωμα είναι γνωστό και χρησιμοποιείται από αιώνες στην περιοχή του Παγγαίου, αλλά η εμπορική δραστηριότητα γύρω από τον σχιστόλιθο άρχισε ουσιαστικά στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Από τότε χρονολογείται και η ίδρυση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες του είδους, της Σ. Νικολαϊδου & ΣΙΑ Ο.Ε., που εδρεύει στην Εξοχή Καβάλας (3ο χλμ Ε.Ο. Ελευθερούπολης – Θεσσαλονίκης). Ο Γιώργος και η Σεβαστή Νικολαϊδου είναι ίσως οι πρώτοι που επένδυσαν στον σχιστόλιθο και τέσσερις δεκαετίες μετά δικαιώνονται για την επιλογή τους, αφού πλέον η επιχείρησή τους έχει έναν τεράστιο κύκλο εργασιών, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Η επιχείρηση έχει περάσει πλέον στα χέρια της νεότερης γενιάς Νικολαϊδου, στα τέσσερα παιδιά του ζεύγους, και διαθέτει οκτώ λατομεία σχιστολίθου στην περιοχή του Παγγαίου, καθώς και ένα ακόμα (για διαφορετικό είδος σχιστολίθου) στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Στο κοπτήριό της οι εργαζόμενοι επεξεργάζονται τις πλάκες σχιστολίθου που εξορύσσονται στα λατομεία της και τις ταξινομούν ανά μέγεθος και προορισμό.

Ανάλογα με την εποχή, στην επιχείρηση Σ. Νικολαϊδου & ΣΙΑ Ο.Ε. απασχολούνται έως και 80 άτομα, η πλειονότητα των οποίων εργάζεται στα λατομεία σχιστολίθου.

Η έκθεση της επιχείρησης λειτουργεί δίπλα στην παλιά Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, 3 χλμ έξω από την Ελευθερούπολη, στην περιοχή της Εξοχής.  Μάλιστα, η νεότερη γενιά της εταιρίας έχει εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτει και με άλλα –πλην σχιστολίθου- πετρώματα, αλλά και με είδη υγιεινής. Ο κύριος όγκος των εργασιών, πάντως, προέρχεται από την εξόρυξη και εμπορία σχιστολίθου.

Στις Άλπεις!

«Αν και η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, επηρέασε και τον σχιστόλιθο, εμείς καταφέραμε να αντισταθμίσουμε τις εγχώριες απώλειες με αύξηση των εξαγωγών μας», τόνισε στη Voria.gr ο Άρης Νικολαϊδης.
 
«Η ζήτηση είναι σταθερή και αυξανόμενη, μπορώ να πω, από την Ιταλία και τη Γερμανία. Ειδικά στην Ιταλία, τα τελευταία χρόνια, ο σχιστόλιθος Παγγαίου αντικαθιστά τον σχιστόλιθο Νορβηγίας στα θέρετρα που δημιουργούνται στις ιταλικές Άλπεις. Οι Ιταλοί βρίσκουν τον δικό μας σχιστόλιθο πιο ανθεκτικό και πιο προσιτό στην τιμή, οπότε μας προτιμούν… Επίσης, έχουμε σταθερή ζήτηση και σε συγκεκριμένες περιοχές της πατρίδας μας, όπως στα Ζαγοροχώρια και στα Ιωάννινα, στην Καστοριά, στη Χαλκιδική, στην Κοζάνη και σε μοναστήρια ανά την Ελλάδα», μας είπε ο κ. Νικολαϊδης.

Η εταιρία Σ. Νικολαϊδου & ΣΙΑ Ο.Ε. προχώρησε πέρσι σε εξαγωγές περίπου 8,5 τόνους ακατέργαστου ή επεξεργασμένου σχιστολίθου (κυρίως σε Ιταλία και Γερμανία).

Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος της σχιστολιθικής πλάκας, αλλά και βάσει της επεξεργασίας που έχει υποστεί. Έτσι, η ακανόνιστη πέτρα πωλείται σε τιμές από 2,5 έως 4,5 ευρώ / τ.μ., ενώ η επεξεργασμένη από 7 έως 50 ευρώ / τ.μ.

Στην περιοχή Ακροβουνίου και Εξοχής του δήμου Ελευθερούπολης δραστηριοποιούνται πάνω από δέκα επιχειρήσεις σχιστολίθου, οι περισσότερες των οποίων διαθέτουν ιδιόκτητα λατομεία στο Παγγαίο και βαρύ εξοπλισμό (εκσκαφείς, φορτηγά κ.α.) για την εξόρυξη και επεξεργασία του πετρώματος.

ZENITH