Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: 51 βουλευτές ρωτούν την κυβέρνηση τι θα κάνει με τα στρατόπεδα

Ερώτηση για να προλάβουν την ιδιωτικοποίηση και να δεσμεύσουν την κυβέρνηση στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Την υπογράφουν οι οχτώ από τους εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

«Φρένο» σε οποιοδήποτε σχέδιο να ιδιωτικοποιηθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ τα ανενεργά στρατόπεδα προσπαθούν να βάλουν με ερώτησή τους στη Βουλή 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, βλέποντας την πίεση που ασκείται για ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει μια πάγια προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απόδοση των χώρων των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και για αξιοποίησή τους με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου.

Η ερώτηση των 51 βουλευτών (μεταξύ των οποίων όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, εκτός του υπουργού, Τάσου Κουράκη) απευθύνεται στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών και αφορά στην πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους χώρους των πρώην στρατοπέδων εντός των αστικών κέντρων.

«Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και εξαπλώνονται πρωτοβουλίες από κατοίκους, φορείς και κινήματα προς υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων. Τέτοιες εκτάσεις υπάρχουν σε Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Γιαννιτσά, Χανιά, Καβάλα, Πειραιάς, Σέρρες, Κοζάνη, Κατερίνη, Δωδεκάνησα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι χώροι των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών είναι επιτακτικό, λαμβάνοντας υπόψη την εκπεφρασμένη θέληση των τοπικών κοινωνιών, να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους, προσβάσιμους σε όλους, με δημόσιο χαρακτήρα», επισημαίνουν οι βουλευτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση δεν αρέσει σε κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, με την πίεση που υπάρχει από τους δανειστές, η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είναι προφανώς λιγότερο επώδυνη από τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αυτό προφανώς θορύβησε και τους ερωτώντες βουλευτές, πολλοί από τους οποίους στήριξαν από την αρχή τους τις κινηματικές προσπάθειες και τις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκτάσεων (πολλές από τις οποίες είναι φιλέτα).

«Στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων των εκτάσεων πρώην στρατοπέδων σε μια σειρά πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, με την ύπαρξη αρκετών μεγάλων στρατοπέδων (Παύλου Μελά, Παπακυριαζή, Μεγ. Αλεξάνδρου, Καρατάσιου, Κόδρα, Σέδες κ.α.) εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις είναι από τα ελάχιστα αποθεματικά για την ενίσχυση των χώρων αστικού πρασίνου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πόλη που παρουσιάζει την μικρότερη αναλογία εκτάσεων πρασίνου ανά κάτοικο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών πόλεων (μόλις 2,4 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, την στιγμή όπου υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις με την δεκαπλάσια αντιστοιχία), καθώς και μια πόλη όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούν αρνητικό ρεκόρ και μάλιστα πολύ συχνά η ημερήσια τιμή των αιωρουμένων σωματιδίων υπερβαίνει ακόμη και το όριο επιφυλακής», επισημαίνουν οι βουλευτές.

ZENITH