Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Καμπάνια για στήριξη της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση

Ανοιχτές συνελεύσεις, με τη συμμετοχή των πολιτών, με το βλέμμα στραμμένο στη μητέρα των μαχών τον ερχόμενο Ιούνιο. Τι δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κ

του Τάσου Τασιούλα

Άνοιγμα στην κοινωνία, με μεγάλη καμπάνια, που αρχίζει τις επόμενες μέρες, σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει τη στήριξη των πολιτών στη δύσκολη διαπραγμάτευση που κάνει με τους εταίρους. Αυτό τόνισε ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του με τη νέα ιδιότητά του στη Θεσσαλονίκη.

«Δίνεται μια πολύ σκληρή μάχη από την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και η κοινωνία που τη στηρίζει είναι ο βασικός σύμμαχός της. Η προσπάθειά μας είναι η κοινωνία και ο λαός να βγει από την κρίση όρθιος. Όλοι αναγνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας και τη μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική καταστροφή που υπέστη η χώρα. Πλέον δεν περνούν οι εκβιασμοί και οι ‘κόκκινες γραμμές’ μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Εμείς δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε νέα υφεσιακά μέτρα και μέτρα λιτότητας», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Κορωνάκης.

Η καμπάνια θα περιλαμβάνει επίσης ανοιχτές συνελεύσεις, με τη συμμετοχή των πολιτών, με το βλέμμα στραμμένο στη… μητέρα των μαχών τον ερχόμενο Ιούνιο, όπου σύμφωνα με τον κ. Κορωνάκη, τοποθετείται και το χρονικό όριο έναρξης της τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και της έναρξης της παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο κ. Κορωνάκης όμως διευκρίνισε ότι «θα απορρίψουμε όσους μας πλησιάζουν επειδή είμαστε στην εξουσία σήμερα. Μακριά από εμάς οι πελατειακές σχέσεις. Αλλά δε θα κλειστούμε και στο καβούκι μας…».

Διαπραγμάτευση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ένα παράθυρο στην ελευθερία, ενάντια στη λιτότητα και θα χρειαστούμε το λαό δίπλα μας. Τα σενάρια καταστροφής που διαδέχονται το ένα το άλλο και η διαρκής διάψευσή τους είμαι σίγουρος ότι δε θα αποδειχθούν σωστά. Δε θα έρθει καμιά καταστροφή. Δίνουμε μάχη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό υλοποιούμε σταδιακά το πρόγραμμά μας. Δεν έχουμε εκπλήξει κανέναν. Κάνουμε ακριβώς εκείνα για τα οποία μας επέλεξε ο ελληνικός λαός», είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι περίπατος στη λιακάδα» και πως έχει δυο κανόνες:

1.Αποδοχή των στόχων της ΕΕ, ακόμη κι αν σε ορισμένους διαφωνούμε.

2.Δε φεύγουμε ούτε χιλιοστό από την εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό.

«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ένας δύσκολος συμβιβασμός. Εμείς τη σεβόμαστε και απαιτούμε από τους εταίρους να πάψουν να διεκδικούν μέτρα ύφεσης και λιτότητας», υπογράμμισε ο κ. Κορωνάκης.

Μάλιστα, επισήμανε ότι «κανέναν δε συμφέρει μια κρίση στο ελληνικό ζήτημα. Μια συμφωνία σήμερα θα είχε αμοιβαίο όφελος για όλους. Οι ‘κόκκινες γραμμές’ όμως θα διατηρηθούν μέχρι τέλους. Δε θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές Σαμαρά. Θα έρθουν κι άλλα Eurogroup και τον Ιούνιο θα έχουμε την τελική συμφωνία. Εκλογές θα έχουμε σε τέσσερα χρόνια».

Χρυσή Αυγή

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καθόλου φειδωλός στους χαρακτηρισμούς του προς τη Χρυσή Αυγή, εν όψει της έναρξης της δίκης την ερχόμενη Δευτέρα.

Χαρακτήρισε τη δίκη «κορυφαίο ζήτημα» και τη Χρυσή Αυγή «συμμορία νεοναζί, των οποίων η δράση είχε καλυφθεί επί χρόνια από κόμματα και ΜΜΕ», ενώ τόνισε πως η δίκη είναι «η έναρξη της αποκάλυψης της εγκληματικής δράσης των νεοναζί στη χώρα μας».

Αρρυθμίες

Ωστόσο, ο κ. Κορωνάκης παραδέχτηκε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν προβλήματα συντονισμού και πολυφωνίας, χωρίς όμως όπως είπε να οδηγούν σε αρρυθμίες, αφού τελικά το κυβερνητικό πρόγραμμα υλοποιείται.

«Δε θα πέσει σιωπητήριο επειδή βρεθήκαμε στην κυβέρνηση», είπε για τις διαφορετικές φωνές που εκδηλώνονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εντός της κυβέρνησης.

Επίσης, τόνισε ότι «προβλήματα συντονισμού υπήρξαν. Είναι μια νέα περίοδος, αλλά δεν υπήρξε αρρυθμία στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Μπορεί να έγιναν και άστοχες δηλώσεις και κάποιοι να μιλούν λίγο περισσότερο από όσο πρέπει, αλλά οι απαιτούμενες αλλαγές γίνονται και οι πολιτικές μας προχωρούν».

Στο κόμμα

Ο κ. Κορωνάκης τόνισε ότι το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε εσωστρέφεια, αλλά να ανοιχτεί περισσότερο στην κοινωνία, ενώ διευκρίνισε ότι θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στη νέα περίοδο, που από το 4% ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την αποδοχή άνω του 36% των Ελλήνων πολιτών.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα που ανέκυψε με την αδυναμία εκλογής νέου συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή στη Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κορωνάκης είχε πλήρη γνώση του θέματος, καθώς το διήμερο κάνει συνεχείς επαφές με κομματικά στελέχη και τόνισε πως «αν δεν μπορέσει να γίνει νέα συνέλευση και να εκλεγούν οι επικεφαλής της νομαρχιακής, τότε βάσει του καταστατικού θα γίνει συνδιάσκεψη και θα προκύψουν οι νέοι επικεφαλής».

Ο ίδιος αρνήθηκε, πάντως, να κάνει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή υποδείξεις στο ζήτημα.

Το πάρτι τελείωσε

«Πήραμε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία. Είμαστε στα πρώτα βήματα μιας νέας πορείας, που θα είναι μακρά. Οι μηχανισμοί και το κεφάλαιο συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους, αλλά η ρήξη στο εσωτερικό μαζί τους θα είναι πολύ μεγάλη. Το πάρτι τελείωσε. Τα κανάλια θα πληρώσουν για τις άδειες, η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί, όπως και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, οι offshore, οι τριγωνικές συναλλαγές κτλ. Όσοι έβγαλαν λεφτά έξω θα φορολογηθούν. Όσοι έκαναν μέχρι σήμερα πάρτι θα καταλάβουν ότι οι νόμοι θα εφαρμοστούν πλέον», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι θα αλλάξει ρόλο με νόμο, ώστε αντί για ξεπούλημα να κάνει αξιοποίηση. «Δωράκια σε επιχειρηματίες, τέλος», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική ήταν απολύτως ξεκάθαρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η επένδυση «καθίσταται καταστροφική για το περιβάλλον, το μέλλον της χώρας και τους ίδιους τους εργαζόμενους», ενώ τόνισε πως το κόμμα θα πιέσει την κυβέρνηση να σταματήσει σύντομα η επένδυση και να εφαρμοστεί γρήγορα ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής.

Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι η χώρα θα αποκτήσει επιτέλους πολιτική για πρώτη φορά με σεβασμό στον άνθρωπο και δήλωσε ότι «η ακροδεξιά ρητορεία των προηγούμενων ετών στο μόνο που οδήγησε ήταν στην ένταση του προβλήματος».

Ξεκαθάρισε δε ότι το θέμα δεν είναι ελληνικό και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της η χώρα, αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ.

Για τις αλλαγές διοικήσεων στους εποπτευόμενους οργανισμούς τόνισε ότι θα γίνουν σταδιακά και με τη λήξη της θητείας των σημερινών διοικήσεων, καθώς δεν υπάρχει διάθεση αποζημιώσεων. «Δε θα τους αποζημιώσουμε για την προσφορά τους στην καταστροφή του κοινωνικού κράτους», είπε.

ZENITH