Skip to main content

Τα 40 δισ. που έσωσαν την Ελλάδα από την καταστροφή...

Πόσα ελληνικά ομόλογα έχουν οι γερμανικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους και πως αυτά οδήγησαν την Μπούντεσταγκ στη χθεσινή απόφασή της.
Πάνω από 40 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι γερμανικές τράπεζες αυτή τη στιγμή. Κατά συνέπεια, πιθανή πτώχευση της Ελλάδας ή ακόμα και πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της, που θα συνεπάγονταν απομείωση της αξίας των τίτλων της, θα συνεπάγονταν οικονομική καταστροφή του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πιθανή μετάθεση του προβλήματος στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιταλία, κρατικούς τίτλους των οποίων έχουν επίσης οι γερμανικές τράπεζες, θα συνεπάγονταν ενδεχομένως την ολική καταστροφή και της γερμανικής οικονομίας και της ζώνης του ευρώ. Την εικόνα περιέγραψε χθες βράδυ ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, ο οποίος είχε προβλέψει την επερχόμενη οικονομική κρίση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε: «Αν υποθέσουμε ότι θα οδηγηθούμε σε άτακτη κατάρρευση της Ελλάδας, δύο πράγματα θα συμβούν. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα – κυρίως τα ευρωπαϊκά – θα καταγράψουν τεράστιες ζημιές. Δεύτερον, η εξάπλωση του φαινομένου από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ιρλανδία θα πάρει τη μορφή ντόμινο». Τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερη φαντασία για να τα προβλέψει...

ZENITH