Skip to main content

Τα 42,7 εκατ. ευρώ του Σαββίδη που έσωσαν τον ΠΑΟΚ

Πάνω από 42 εκατομμύρια ευρώ συνεισέφερε στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης την τελευταία τριετία προκειμένου να κρατήσει όρθιο τον σύλλογο. Αναλυτικά οι πηγές εσόδων, αλλά και τα έξοδα του Δικεφάλου την τελευ

Ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε στον ΠΑΟΚ σε μία περίοδο που η κατάσταση για τον σύλλογο χαρακτηριζόταν τουλάχιστον ως απελπιστική, αν όχι δραματική. Σε επίπεδο αγωνιστικών κατακτήσεων, τρία χρόνια μετά την έλευση του τωρινού ισχυρού άνδρα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, ο Δικέφαλος δεν έχει κάτι για το οποίο να υπερηφανεύεται.

Εντούτοις, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει την προσφορά του σε οικονομικό επίπεδο. Αυτή αποδεικνύεται απερίφραστα από τα οικονομικά στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω, καθώς αν ο ομογενής επιχειρηματίας δεν συνεισέφερε 42,7 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς που θα βρισκόταν τώρα ο ΠΑΟΚ, ωστόσο οι... δυσάρεστες υποθέσεις θα ήταν οι πρώτες που θα έρχονταν στο μυαλό.

Από τα παρακάτω στοιχεία, λοιπόν, διαπιστώνει κανείς ότι, ουσιαστικά, ο Ιβάν Σαββίδης κάλυψε τη... μισή ρευστότητα της ΠΑΕ την τελευταία τριετία. Χωρίς αυτά τα χρήματα, ο Δικέφαλος θα έπρεπε να λειτουργήσει για τρεις αγωνιστικές περιόδους με τα συνολικά έσοδα των 44 εκ. ευρώ και από αυτά τα 20,8 εκ. ευρώ να πάνε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι  μπάτζετ θα μπορούσε να έχει έτσι κάθε χρόνο;

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ λειτούργησε έτσι χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια επένδυση στην Ελλάδα που να του αποφέρει τρομερά κέρδη (ούτε το «Μακεδονία Παλλάς» ούτε πολύ περισσότερο η προβληματική ΣΕΚΑΠ μπόρεσαν να του προσφέρουν αξιοσημείωτη οικονομική ενίσχυση) και, ακόμη, χωρίς να έχει την στήριξη από πλευράς κόσμου όπως είχε συμβεί στα πρώτα χρόνια της περιόδου Ζαγοράκη.

Μπορεί τα 12,2 εκ. ευρώ που έβαλε η ΠΑΕ στα ταμεία της από εισιτήρια να είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων στην τριετία, όμως το γεγονός ότι αποτελούν μόνο το 1/7 των χρημάτων που πιστώθηκαν ως έσοδα (μαζί με τα χρήματα του Ιβάν Σαββίδη) δεν μπορεί επουδενί να περάσει απαρατήρητο.

Στο τέλος της φετινής περιόδου ο ομογενής επιχειρηματίας θα χρειαστεί να βάλει κι άλλα χρήματα για να καλύψει και τη φετινή ζημία, ενώ εάν βάλει και τα 10,4 εκ. ευρώ για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών του συλλόγου, η συνολική εισφορά του στην ομάδα θα εκτοξευθεί ακόμη περισσότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το καλοκαίρι του 2012, ο Ιβάν Σαββίδης έχει πληρώσει 23 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμους και τρέχοντες φόρους προς το Δημόσιο και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και κάτω από το πρίσμα ότι δεν ακολούθησε τον... αναίμακτο οικονομικά δρόμο της πτώσης στη Γ΄ Εθνική.

Οι πίνακες που ακολουθούν είναι άκρως κατατοπιστικοί:

ΕΣΟΔΑ ΠΑΕ ΠΑΟΚ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2012-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015)

ΠΗΓΗ                 ΠΟΣΟ

Εισιτήρια (απλά και διαρκείας)      12,2 εκ. ευρώ

UEFA                                            11,3 εκ.

Τηλεοπτικά                                   10 εκ.

Χορηγίες                                         6,1 εκ.

Πωλήσεις/δανεισμοί/λοιπά έσοδα  4,4 εκ

Ιβάν Σαββίδης (μέσω αυξήσεων μ.κ.)     42,7 εκ. ευρώ

                                                      Σύνολο: 86,8 εκ. ευρώ

ΕΞΟΔΑ ΠΑΕ ΠΑΟΚ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2012-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015)

ΠΗΓΗ                 ΠΟΣΟ

Συμβόλαια/πριμ παικτών-προπονητών          26 εκ. ευρώ

Μεταγραφές/δανεισμοί/λοιπά σχετικά έξοδα    9 εκ.

Τμήματα υποδομής, έξοδα διοργάνωσης αγώνων, αθλητικοί οργανισμοί (ΕΠΟ, Superleague, ΑΣ κλπ), μισθοδοσίες και λοιπά σχετικά έξοδα   21,1 εκ.

Αποπληρωμή λοιπών φόρων                         6,7 εκ.

Εγκαταστάσεις/υποδομές                               3,4 εκ.

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων (Ιούλιος 2012) 20,8 εκ.

Ανάλυση:

-Ληξιπρόθεσμα προς ποδοσφαιριστές/προπονητές/ομάδες: 7,8 εκ.

-Ληξιπρόθεσμοι φόροι 9 εκ.

-Ληξιπρόθεσμα προς προμηθευτές/πιστωτές       3 εκ.

-Ληξιπρόθεσμα προς ΑΣ                                       1 εκ.

                                                                     Σύνολο: 86,8 εκ. ευρώ
 

ZENITH