Skip to main content

Τα αγωνιώδη ταξίδια του Γιουνκέρ στην Γερμανία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής σε δύο ταξίδια που πραγματοποίησε στη Γερμανία από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι σήμερα, επιχείρησε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο κείμενα.

Οσο πλησιάζει η ώρα που το άτυπο τελεσίγραφο των δανειστών της χώρας λήγει, τόσο αυξάνει η αγωνία για το αν θα επιτευχθεί τελικώς μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, που θα την προστατεύσει από ενδεχόμενες περιπέτειες στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε δύο ταξίδια που πραγματοποίησε στη Γερμανία από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι σήμερα, επιχείρησε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο κείμενα που παρουσιάσθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση ως θέσεις των δανειστών της στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο λόγος αφορά σε εκείνο που έδωσε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Μοσκοβισί ανεπισήμως πριν την έναρξη της συνεδρίασης και σε εκείνο που αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup,  Ντέιζενμπλουμ, την ώρα της συνεδρίασης. Ως γνωστόν, οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα ήταν χαώδεις, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη που αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πρώτο κείμενο έκανε αναφορά ε 1,5% επί του ΑΕΠ, όπως θέλει και η Αθήνα, ενώ το δεύτερο δεν άλλαζε ούτε κόμα από την αρχική απαίτηση των δανειστών για 4,5%. Το αν τελικά ο κ. Γιουνκέρ θα καταφέρει να γεφυρώσει τη διαφορά, θα φανεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει και το αίτημα για την σύγκλιση του έκτακτου Eurogroup.

ZENITH