Skip to main content

Τα αμερικανικά μακροοικονομικά άσκησαν πιέσεις στα χρηματιστήρια

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό «εκρηκτικό» ράλι στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών.
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό «εκρηκτικό» ράλι στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών. Οι δείκτες τελικά δεν άντεξαν την πίεση από τον αποκόμιση των χθεσινών κερδών αλλά και από τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την αμερικανική στεγαστική αγορά.

Ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,01%, ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε 0,12% και μόνο ο GDAX στη Φρανκφούρτη διατήρησε θετικό πρόσημο και έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,25%.

Οι ανησυχίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με ενδείξεις ότι η Ιαπωνία ίσως δεν προτίθεται να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση το δολάριο. Το ευρώ ενισχύθηκε έως και τα 1,32 δολάρια, καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ τριών μηνών, ενώ το δολάριο διολισθαίνει κάτω από τα 86 γεν για πρώτη φορά μέσα στο έτος.

Ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις στο δολάριο μετά το άρθρο της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η Federal Reserve εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα για να αντικαταστήσει ενυπόθηκα ομόλογα που λήγουν. Το κλίμα επηρεάστηκε περαιτέρω από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Μπεν Μπερνάνκε ότι η οικονομία των ΗΠΑ απέχει πολύ από την πλήρη ανάκαμψη. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Yoshihiko Noda, ότι οι ιαπωνικές αρχές δεν διατίθενται να παρέμβουν για να διακόψουν την άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου.

Αρνητικό πρόσημο διατηρούν και οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ αν και έχουν περιορίσει αισθητά τις απώλειες τους. Οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν νέα πτώση τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ενώ πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν και οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή διατηρήθηκε χωρίς μεταβολή τον Ιούνιο το προσωπικό εισόδημα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, όπως και οι καταναλωτικές δαπάνες. Ο Dow Jones σημειώνει πτώση της τάξης του 0,25% και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,35%.

ZENITH