Skip to main content

Τα αμερικανικά μακροοικονομικά στήριξαν τις αγορές

Σε θετικό πρόσημο γύρισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εξαίρεση το Λονδίνο μετά τη γνωστοποίηση καλύτερων των προβλέψεων στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας που περιορίζουν τις ανησυχ
Σε θετικό πρόσημο γύρισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εξαίρεση το Λονδίνο μετά τη γνωστοποίηση καλύτερων των προβλέψεων στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας που περιορίζουν τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe εμφανίζεται ελαφρώς διαφοροποιημένος από χθες «διαγράφοντας» τις απώλειες 0,6% που σημείωνε νωρίτερα. Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο  CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 0,35%, αντίστοιχη ήταν και η πορεία του DAX στη Φρανκφούρτη που ενισχύθηκε κατά 0,37% ενώ ο FTSE στο Λονδίνο δεν κατόρθωσε να ανακάμψει και κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,19%.

Ωστόσο, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποτυπώθηκαν έντονα κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών οι ανησυχίες σχετικά με τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.  «Τα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ έχουν υποδείξει επιβράδυνση της οικονομίας τη στιγμή που τα κέρδη είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα –ωστόσο, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον. Δεν παρέχεται η πλήρης στήριξη που χρειάζεται η αγορά», σχολιάζει ο Μπέρναρντ Μακάλιντερ, στέλεχος της NCB Stockbrokers στο Δουβλίνο.
Τις ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας αναζωπύρωσαν τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγώντας τους δείκτες και στη Γουόλ Στριτ σε θετικό έδαφος. Ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε τον Ιούλιο συνολικά 42.000 θέσεις, σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της ιδιωτικής εταιρείας ADP, συμπληρώνοντας 6 διαδοχικούς μήνες ανόδου. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires περίμεναν άνοδο κατά 39.000.

Ο Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξης 0,52% ενώ και ο  Nasdaq ενισχύεται κατά 0,77%.

ZENITH