Skip to main content

Τα «αρπακτικά» επέστρεψαν και ψάχνουν ευκαιρίες

Ποιες ευκαιρίες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα λεγόμενα «αρπακτικά» που εξακολουθούν να κινούνται στην ελληνική επιχειρηματική αγορά.

Τα λεγόμενα «αρπακτικά» των αγορών εξακολουθούν να κινούνται στην ελληνική επιχειρηματική αγορά. Για την ακρίβεια, προσεγγίζονται οι τράπεζες, οι οποίες μέσω των μετοχικών συμμετοχών που έχουν αποκτήσει σε διάφορες εισηγμένες, από τη μετατροπή δανείων, δέχονται προτάσεις του στιλ: «Αν μας δώσετε στο 1/3 της τιμής τη συμμετοχή σας στην (τάδε) εταιρία, τότε σας απαλλάσσουμε από την παρουσία της στο χαρτοφυλάκιο σας, άμεσα». Για την ιστορία, τις «ευκαιρίες» προσπαθούν να αξιοποιήσουν και funds τα οποία συμμετέχουν μετοχικά σε τράπεζες και ενίοτε έχουν καλύτερη ενημέρωση από όλους τους υπόλοιπους για την πραγματική κατάσταση τους.

Βεβαίως σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιες οι τράπεζες θα πωλούσαν σε ...συσκευασία δώρου αρκετές από αυτές τις εταιρίες. Το κακό όμως είναι ότι τα «κοράκια» θέλουν μόνο τις κερδοφόρες ή αυτές που έχουν προοπτικές. Όπερ σημαίνει ότι για όλες τις υπόλοιπες το ενδιαφέρον είναι από ελάχιστο έως ανύπαρκτο. Οι τραπεζικές διοικήσεις, που έρχονται αντιμέτωπες με αυτή την κατάσταση, προσπαθούν να αντισταθούν στον πειρασμό: α) επειδή δεν θέλουν να ξεπουλήσουν τις συμμετοχές τους σε καλές εταιρίες, β) επειδή βλέπουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο προωθείται ένας ιδιότυπος αφελληνισμός της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Το κακό είναι ότι και οι αντοχές που έχουν είναι πολύ μικρές.

ZENITH