Skip to main content

Τα αυτονόητα πωλούνται για καινοτομίες

Παρακολουθώντας καθημερινά τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού ο κόσμος έχει καταλήξει να χειροκροτεί τα αυτονόητα. Ανάλυση από την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.
της Κωνσταντίνας Δημητρούλη

Είναι απίστευτο! Παρακολουθώντας καθημερινά τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού ο κόσμος έχει καταλήξει να χειροκροτεί τα αυτονόητα. Τη σκυτάλη πήρε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ  ο οποίος δήλωσε το εξής ανατρεπτικό: η αμερικανική κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα στην εφαρμογή της νομοθεσίας που σχεδιάστηκε για την αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού εποπτικού συστήματος. «Η διαδικασία εφαρμογής των νόμων έχει εξελιχθεί παραδοσιακά να γίνεται με απογοητευτικό, βαθμιαίο ρυθμό. Αυτό πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.

Ουσιαστικά ο κ. Γκάιτνερ δεσμεύτηκε απέναντι στους Αμερικανούς πολίτες ότι θα εφαρμόσει τη νομοθεσία! Και αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι που είναι η είδηση σε αυτή την εξαγγελία; Υπήρχε περίπτωση να μην εφαρμόσει την νομοθεσία; Συνήθως τέτοιου είδους εξαγγελίες γίνονται σε απολυταρχικά καθεστώτα όπου η καταστρατήγηση των νόμων και της δημοκρατίας είναι δεδομένη!

Τέτοιες εξαγγελίες έχουμε ακούσει από την αρχή αυτή της κρίσης άπειρες. Για παράδειγμα: δεν υπήρχε ο απαιτούμενος έλεγχος στα νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι  για τις δύσκολες αυτές ώρες, καταλήξαμε στην λήψη μέτρων για την πρόληψη ανάλογων κρίσεων, θα εφαρμόσουμε σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τα μέτρα θα πλήξουν και τις ανώτερες οικονομικά τάξεις, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις αγορές και άλλα τέτοια πολλά που κατακλύζουν καθημερινά την διεθνή και την ελληνική επικαιρότητα.

Η παράνοια στην όλη αυτή πραγματικότητα είναι ότι οι πολίτες χαίρονται με τέτοιες εξαγγελίες και παραδοχές. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνατε τόσα χρόνια και αντί να μας τα λέτε γιατί δεν τα πράττεται;

Και αφού λοιπόν εξαγγέλλουν όλα αυτά τα καινοτόμα! Στη συνέχεια δηλώνουν με ενοχλημένο μάλιστα ύφος ότι μην τα περιμένετε όλα από την κυβέρνηση ή από το κράτος. Ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι οι ιδιώτες μετέχοντες της αγοράς δεν θα πρέπει να περιμένουν να δράσει η κυβέρνηση. «Μην περιμένετε την Ουάσιγκτον να ετοιμάσει κάθε κανόνα προτού αλλάξετε και εσείς τον τρόπο με τον οποίο κάνετε business. Ξεπεράστε τη διαδικασία και τους ανταγωνιστές σας».

Ο Γκάιτνερ προειδοποίησε επίσης τις εταιρείες του κλάδου να ενισχύουν τη χρηματοοικονομική τους υγεία προκειμένου να περιορίσουν την ψευδή προσδοκία «ότι η κυβέρνηση θα είναι εδώ στο μέλλον για να σας διασώσει». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «για τον κλάδο, η βασική πρόκληση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών πολιτών και καταναλωτών αλλά και επενδυτών ανά τον κόσμο».

Μάλιστα μήπως θα μπορούσε ο κ. Γκάιτνερ και οι ομόλογοι του να φροντίσουν πρώτα να πράξουν οι ίδιοι τα δέοντα ως κυβερνήσεις και ως κράτος και εν συνεχεία να προτρέψουν τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να ενισχύσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία; Η πρακτική έχει δείξει ότι ένα κράτος που λειτουργεί σωστά και μία κυβέρνηση που δεν ασχολείται με τα αυτονόητα δεν έχει ανάγκη την στήριξη των πολιτών της διότι απλά η κοινωνία είναι οργανωμένη και εφαρμόζει τους νόμους. Είναι τόσο απλό και για όλα αυτά δεν χρειάζεται χειροκρότημα.

ZENITH