Skip to main content

Τα βουβάλια νικούν... την κρίση στο νομό Σερρών

Νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και αύξηση του τουρισμού φέρνουν στο νομό Σερρών τα νεροβούβαλα που ενδημούν στην περιοχή.

της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και αύξηση του τουρισμού φέρνουν στο νομό Σερρών τα βουβάλια της λίμνης Κερκίνης. Στην περιοχή της λίμνης και τα γύρω χωριά ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι στρέφονται τα τελευταία χρόνια στην εκτροφή βουβαλιών και στην παραγωγή προϊόντων από βουβάλι. Αφορμή για την ανάπτυξη της εν λόγω δραστηριότητας αποτέλεσε αρχικά η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδοτήσει ειδικό πρόγραμμα για τη διαφύλαξη και την ανάπτυξη των βουβαλιών στη χώρα μας. Στη συνέχεια, όμως, η εκτροφή βουβαλιών αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα επικερδής δραστηριότητα.

«Τα βουβάλια είναι η βαριά βιομηχανίατης περιοχής μας. Πέρα από το κρέας και το γάλα, οι κάτοικοι φτιάχνουν βούτυρο, γιαούρτι, ζυμαρικά και γλυκά.Αυτό το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα ζώο, έχει δημιουργήσει πολλέςνέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής. Όλη ηΕλλάδα μιλάει για οικονομική κρίση και εμείς δεν έχουμε καταλάβειτίποτα. Η ζήτηση των προϊόντων έχει αυξηθεί», υπογραμμίζει ο κ.  ΖέλιοςΜπόλας, ένας από τους πρώτους κρεοπώλες που αποφάσισε να προσφέρει στο μαγαζί του κρέας βουβαλιού. «Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με το βουβαλίσιο κρέας ήταν το διατροφικό σκάνδαλο των ΄τρελών αγελάδων΄, το 2001. Τότε αναγκάστηκα να βρω άλλο προϊόν, το οποίο κατά κάποιο τρόπο θα αντικαθιστούσε το μοσχάρι», αναφέρει στη Voria.gr.

Ο κ. Αναστάσιος Κοκόνας θυμάται από μικρός τους γονείς του να ασχολούνται με τα βουβάλια μέχρι το 1982, όταν η στάθμη της λίμνης Κερκίνης «φούσκωσε» κατακλύζοντας και καταστρέφοντας τα βοσκοτόπια, με αποτέλεσμα ο αριθμός των βουβαλιών από 20.000 που ήταν στη δεκαετία του ΄70 στην περιοχή να φτάσει στα 320 στα μέσα του ΄80. Το μικρό οικογενειακό κρεοπωλείο τους μετρά 35 χρόνια λειτουργίας, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια, στις βιτρίνες του καταστήματός του υπάρχει ο περίφημος καβουρμάς. «Η λίμνη Κερκίνη ενδείκνυται για την εκτροφή βουβαλιών, τα οποία το μόνο που χρειάζονται είναι αρκετό νερό και λάσπη, προκειμένου να προφυλάσσονται από τα ενοχλητικά έντομα και τις ζεστές ακτίνες του ήλιου», τονίζει ο κ. Κοκόνας.

Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης ενδημούν περίπου 2.000 βουβάλια. Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος προέρχεται από παραδοσιακή οικογένεια κτηνοτρόφων βοοειδών, γνώρισε, αγάπησε και συνέχισε το επάγγελμα αυτό.  «Το 2006 αποφασίσαμε να σταματήσουμε την εκτροφή άλλων βοοειδών και να ασχοληθούμε αποκλειστικά, εκτός του κρεοπωλείου, με την εκτροφή του βουβαλιού, για να μπορούμε να  προσφέρουμε στους πελάτες μας υγιεινό βουβαλίσιο κρέας κάθε στιγμή. Ξεκινήσαμε τη δική μας μικρή οικογενειακή επιχείρηση εκτροφής και επεξεργασίας κρέατος στο χωριό Κερκίνη του νομού Σερρών», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Υψηλή διατροφική αξία

Τα βουβάλια ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά και τη θρεπτική αξία του κρέατος, που αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμίνης Α.

Business Story
Off

ZENITH