Skip to main content

Τα δώρα(;) της Κατσέλη στη Θεσσαλονίκη

Τι ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας για ΔΕΘ, Helexpo και 6ο προβλήτα στο λιμάνι. Πρόγραμμα παρεμβάσεων 100 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη.
Αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τη Helexpo, χωρίς να αποκλείεται η παραχώρηση του management, με παράλληλη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, καθώς και δημοπράτηση των δύο πρώτων φάσεων επέκτασης του 6ου προβλήτα τον Οκτώβριο είχε στις «βαλίτσες» της, στη σημερινή της επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, η Λούκα Κατσέλη, η οποία ανακοίνωσε και ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων για την πόλη, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο νωρίτερα στη γ. γραμματεία Μακεδονίας Θράκης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεσήμανε πως η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη καινοτομίας και εξωστρέφειας, καθώς και θαλάσσιας πύλης μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου με ηγετική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι οι δύο οι κύριοι κυβερνητικοί στόχοι.

Έχοντας μόλις ολοκληρώσει συναντήσεις εργασίας με την ΟΛΘ ΑΕ, τη ΔΕΘ ΑΕ, τη Helexpo ΑΕ και άλλους φορείς της πόλης, η κ. Κατσέλη είπε ότι οι δράσεις που θα δρομολογηθούν, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάδειξης της πόλης σε διαμετακομιστική πύλη εμπορίου, αφορούν:

-την άμεση επέκταση του 6ου προβλήτα του λιμανιού, στο δυτικό τμήμα του, ώστε να φθάσει να έχει δυναμικότητα εξυπηρέτησης 1,2 εκατ. Teu’s, από περίπου 450 χιλ. Teu’s σήμερα, μέσα από μια επενδυτική παρέμβαση συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, από πόρους της ΕΤΕπ και τα αποθεματικά της ΟΛΘ ΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του λιμένα που προβλέπει ότι τον Οκτώβριο, όπως προανήγγειλε η Voria.gr, την προκήρυξη για τη δημοπράτηση των δύο πρώτων φάσεων του έργου, προϋπολογισμού δαπάνης 140 εκατ. ευρώ, που αφορούν κρηπιδώματα και επιχωματώσεις σε ζώνη 70 και 300 μέτρων αντίστοιχα. Κατόπιν θα ακολουθήσουν οι επιστρώσεις στην ανωδομή,

-την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, με συμμετοχή ιδιώτη παρόχου και σε συνεργασία με τη ΓαίαΟΣΕ,

-την εκπόνηση μελέτης για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του λιμανιού, πιθανώς και ανάπτυξη μαρίνας.

Στο σημείο αυτό, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση από τη στιγμή που υπάρχει ένας μόνο προβλήτας στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΘ, δεν πρόκειται να προχωρήσει σχέδια παραχώρησής του σε ιδιώτη, όπως επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η ΟΛΘ ΑΕ (όπως κι η ΟΛΠ ΑΕ) μελετάται να εξελιχθεί σε εταιρεία «ομπρέλα» κάτω από την οποία θα βρίσκονται τα λιμάνια της Εγνατίας οδού, και πιο συγκεκριμένα η Ηγουμενίτσα, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.

Στρατηγικός εταίρος για τη Helexpo

Αντιστοίχως για το στόχο που σχετίζεται με τη μετεξέλιξη της πόλης σε πόλο καινοτομίας και εξωστρέφειας, η υπουργός ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσει η ΔΕΘ και η Helexpo, οι οποίες συνέστησαν ήδη έξι κοινές επιτροπές, εκ των οποίων οι πρώτες δύο θα λύσουν τις μεταξύ των δύο εταιρειών οικονομικές εκκρεμότητες που κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν, ενώ οι άλλες τέσσερις θα έχουν αντικείμενο την ανάπτυξη κοινών δράσεων.
«Απαιτείται θεσμική αναβάθμιση των δύο εταιρειών», είπε η υπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση πως για να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια και να συνεχίσει να έχει μέλλον η έκθεση της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα και να αποκτήσει πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα.

«Διαβατήριο» προς την κατεύθυνση αυτή, κατά την κ. Κατσέλη, μπορεί να αποτελέσει η έλευση στο κεφάλαιο της Helexpo στρατηγικού εταίρου με διεθνή εμπειρία και δικτύωση στη διεθνή εκθεσιακή σκηνή.

«Η εταιρεία θα προχωρήσει τον Οκτώβριο στην προκήρυξη μελέτης για να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο, αλλά και το βέλτιστο επενδυτικό σχήμα για να υπηρετηθεί ο στόχος αυτός», είπε η ίδια διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο ποσοστό που θα παραχωρηθεί στον στρατηγικό επενδυτή, καθώς και στην παραχώρηση του management.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι στο βέλτιστο σχήμα θα μετάσχει η ΔΕΘ, φορείς που έχουν ακίνητα στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο και πιθανώς άλλοι ιδιώτες, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο τμήμα της εταιρείας να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, σε μελλοντικό χρόνο. Η συγκεκριμένη μελέτη εκτιμάται ότι θα έχει καταλήξει σε αξιοποιήσιμα πορίσματα το επόμενο καλοκαίρι.

Μετεγκατάσταση

Ανάλογο χρονοδιάγραμμα τέθηκε και για τη μελέτη που θα εκπονηθεί για τη ΔΕΘ ΑΕ και τη μετεγκατάστασή της στη Σίνδο. «Η πολιτική βούληση υπάρχει», σημείωσε η υπουργός και εξήγησε ότι με την προκήρυξη της μελέτης τον Οκτώβριο θα επιδιωχθεί να διαπιστωθεί το πώς θα γίνει η ανάπτυξη των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών, προκειμένου στη συνέχεια να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή. Πάντως η κ. Κατσέλη, αν και ερωτήθηκε, απέφυγε να προσδιορίσει σε τούτη τη φάση πόσο θα κοστίσει η μετεγκατάσταση και πότε θα γίνει η πρώτη έκθεση στο νέο χώρο.

Για το υφιστάμενο διεθνές εκθεσιακό κέντρο στο «καρδιά» της πόλης τονίστηκε ότι θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο με ήπιες παρεμβάσεις και διοργάνωση μικρών εκθέσεων. Περαιτέρω αναφέρθηκε ότι ήδη από την 75η γενική ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου θα δοθεί το στίγμα για το πού θα πρέπει να κινηθεί από άποψη στρατηγική η έκθεση, ώστε να αναδειχθεί σε εκθεσιακό φορέα με παγκόσμια εμβέλεια. «Η φετινή διοργάνωση θα έχει τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης», τόνισε η κ. Κατσέλη και επεσήμανε ότι η ΔΕΘ πρέπει να αποκτήσει περισσότερη εξωστρέφεια, να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου και να αποκτήσει τη δική της εκθεσιακή και συνεδριακή ταυτότητα.

Για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων η υπουργός ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ. Ειδικά για τις αναπλάσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη που θα απαιτηθούν, θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Jessica, με τη δημιουργία ειδικού ταμείου ανάπτυξης.

Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των 100 εκ. ευρώ, για παρεμβάσεις στο μητροπολιτικό χώρο της Θεσσαλονίκης, η κ. Κατσέλη δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, καθώς θα το συντονίζει ο υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει διεξοδικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της χώρας η υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως «δεν γίνεται με μαγικό ραβδί. Η ανάπτυξη δεν έρχεται από τη μια ημέρα στην άλλη», και πρόσθεσε πως «στο παρελθόν είχαμε ανάπτυξη με κατανάλωση από δανεικά. Τώρα η στόχευση της πολιτικής μας είναι να προέλθει με κύριο μοχλό την παραγωγή και τις εξαγωγές». Για τις συνεχείς «γκρίνιες» των τραπεζών ότι με τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για τα δάνεια των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, προάγεται η απροθυμία των οφειλετών να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η κ. Κατσέλη επέμεινε ότι «με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στα νομοσχέδια δεν ευνοούνται οι μπαταχτσήδες».

ZENITH