Skip to main content

Τα δύο σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

Διπλή ύφεση ή μακροχρόνια αναιμική ανάπτυξη; Μεταξύ αυτών των δύο σεναρίων θα πρέπει να διαλέξουν οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς.
Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη

Διπλή ύφεση ή μακροχρόνια αναιμική ανάπτυξη; Μεταξύ αυτών των δύο σεναρίων θα πρέπει να διαλέξουν οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς, καθώς κάτι άλλο δεν διαφαίνεται στο σκοτεινό μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Το μεν πρώτο σενάριο ενισχύεται από τους μακροοικονομικούς δείκτες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, που αφορούν στη βιομηχανική παραγωγή, στις συνθήκες στην αγορά εργασίας και στο καταναλωτικό κλίμα. Επιπλέον, η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε νέα φάση ύφεσης πριν ανακάμψει διαταράσσει τη χρηματοπιστωτική αγορά και κατά συνέπεια επιδεινώνει την κατάσταση. Πάντως, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ σπεύδει για μία ακόμα φορά να καθησυχάσει τις αγορές και απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστροφής της ευρωπαϊκής οικονομίας σε φάση ύφεσης, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη. Αντίστοιχη άποψη εκφράζει και το ΔΝΤ ωστόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σημειώνει ότι «αυτό που έχει συμβεί στην Ευρώπη είναι πιθανό να επιβραδύνει την πορεία προς την ανάκαμψη σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να έχει συμβεί».

Το κρίσιμο όμως ερώτημα που τίθεται είναι για τι μέγεθος οικονομικής ανάκαμψης μιλάμε. Μία μερίδια οικονομολόγων αναλύοντας τα τελευταία στοιχεία κάνει λόγο για μία ανάκαμψη, η οποία ισοδυναμεί με παρατεταμένη περίοδο αναιμικής ανάπτυξης. Τρία είναι τα σημεία που συνηγορούν υπέρ αυτής της εκτίμησης: πρώτον η οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει τον δυναμισμό της μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεύτερον απασχόληση, μεταποίηση και τομέας υπηρεσιών έχουν επιβραδύνει το ρυθμό τους και τρίτον, η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα καταδεικνύει ότι οι τράπεζες δεν διαβλέπουν ανάπτυξη στο κοντινό μέλλον.

Με το βλέμμα σε αναδυόμενες και τράπεζες

Στο σημείο λοιπόν αυτό και με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες θα σας θυμίσω ένα γνωστό και αγαπημένο τραγουδάκι του Τουρνά: «μια βροχή θα μας σώσει». Όπου βροχή βάλτε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πράγματι ο αναπτυγμένος πλούσιος βιομηχανοποιημένος κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του για να ξεφύγει από τα δύο παραπάνω σενάρια στις Ινδίες, τη Βραζιλία και φυσικά την Κίνα! Τα καλά λοιπόν νέα δεν είναι όπως θα περίμεναν πολλοί ότι τα μέτρα λιτότητας και οι έκτακτες μεγαλόπνοες οικονομικές πολιτικές της Δύσης θα αποδώσουν, αλλά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών παραμένουν υψηλοί.

Βέβαια και κατά γενική ομολογία όλα εξαρτώνται και από το πόσο σύντομα θα ανακάμψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο στηρίζει την ανάπτυξη προσφέροντας φυσικά χρηματοδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το βλέμμα λοιπόν όλων παραμένει στραμμένο στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ακόμα και ο κ. Τρισέ περιορίστηκε στο να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών δεν θα σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη, ενώ σχετικά με τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέφερε λιτά ότι θα αυξήσουν τη διαφάνεια και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι τελείωσε η χρηματοοικονομική κρίση,  δήλωσε ξεκάθαρα ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, στέλνοντας μήνυμα σε όσους βιάστηκαν να ξεθαρέψουν...

ZENITH