Skip to main content

Τα δύο σενάρια για τους ημιυπαίθριους

Για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακοινωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.
Για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακοινωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Η αρμόδια υπουργός κ. Μπιρμπίλη αναμένεται να κάνει μια εκτενή παρουσίαση των νέων ρυθμίσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα προβλέπουν κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τους κατόχους ακινήτων με ημιυπαίθριους χώρους και ιδιαίτερη πρόβλεψη για όλους όσοι έχουν χτίσει εκτός σχεδίου πόλης.

Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βαριά πρόστιμα θα προβλέπονται για όλους όσοι δεν θα προστρέξουν να κάνουν χρήση των νέων ρυθμίσεων, οι οποίες, πάντως, δεν αναμένεται να υποστούν σημαντικά από εκείνες της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Άλλωστε, όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο βασικός στόχος παραμένει ίδιος: η συγκέντρωση ενός ποσού της τάξης του 1 με 1,2 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσουν τα χειμαζόμενα δημοσιονομικά.


Τα δύο πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει την επιβολή προστίμου από 8% μέχρι 14% της αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων να τους νομιμοποιήσουν.

Αναλυτικότερα, το ύψος του προστίμου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αντικειμενική αξία με τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου, ενώ από συγκεκριμένο ποσό ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το 8% με 14%. Σύμφωνα με το σχέδιο, για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ημιυπαίθριου χώρου 10 τ.μ με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει από 1.200 έως 2.100 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προτείνει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο την επιβολή κλιμακωτού προστίμου, που θα κυμαίνεται από 7% έως και 23% των τετραγωνικών του κλειστού ημιυπαίθριου χώρου με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει για την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.

Οι παράγοντες που θα καθορίζουν την κλίμακα του προστίμου για κάθε ακίνητο είναι το πόσα τετραγωνικά έχουν κλειστεί παράνομα και αν το ακίνητο είναι σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή.

ZENITH