Skip to main content

Τα δύο σενάρια του ανασχηματισμού σε κυβέρνηση και κόμμα

Πόσο πιθανός είναι ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης προσεχώς; Αρκετά, είναι η μονολεκτική απάντηση που διαρρέεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και υπάρχουν δύο βασικά σενάρια που αναφέρονται στο ίδιο θ
Πόσο πιθανός είναι ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης προσεχώς; Αρκετά, είναι η μονολεκτική απάντηση που διαρρέεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και υπάρχουν δύο βασικά σενάρια που αναφέρονται στο ίδιο θέμα.

Το πρώτο υποστηρίζει ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα ανασχηματίσει την κυβέρνηση του λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να οδεύσει προς τις κάλπες με ένα σαφώς πιο φρέσκο πρόσωπο, απαλλαγμένο από τα βάρη του πρώτου έτους της διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σενάριο υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να «κάψει» τα νέα πρόσωπα, με ένα τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά, αντιθέτως, θα θελήσει να τα προστατεύσει και να τα «ρίξει στη μάχη» της διακυβέρνησης αμέσως μετά. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι βασικοί υποψήφιοι προς ανασχηματισμό ή μετακίνηση, σε άλλο θώκο είναι η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και μια σειρά από υφυπουργοί οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από προσώπου γης εδώ και μήνες – σχεδόν από την πρώτη μέρα που ορκίστηκαν.

Τέλος, αλλαγές αναμένονται και σε επίπεδο κόμματος, όπου η θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ξενίδη θεωρείται και είναι επισφαλής, από πολλούς. Το θέμα είναι ποιος θα τον αντικαταστήσει. Το όνομα που ακούγεται πολύ το διάστημα για το συγκεκριμένο πόστο είναι του κ. Μ. Καχριμάκη.

ZENITH