Skip to main content

Τα κέρδη και οι παραχωρήσεις της Ελλάδας στη νέα συμφωνία

Ποια είναι τα σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη χθες στο Eurogroup από τα οποία η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει και ποια αυτά για τα οποία δεσμεύεται το επόμενο τετράμηνο.
Τετράμηνη και όχι εξάμηνη είναι τελικά η συμφωνία - ανάσα για το ελληνικό ζήτημα που επετεύχθη στη χθεσινή, μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, του οποίου προηγήθηκαν σκληρές και έντονες διαπραγματεύσεις διάρκειας τριών ωρών.
 
Υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει εώς τη Δευτέρα σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, τα οποία και θα εγκριθούν από τους τρεις θεσμούς, από την Τρίτη τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας.
 
Στόχος της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement ή MFAFA) είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της τρέχουσας συμφωνίας (current arrangement).
 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στη νέα συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύεται:
  • να καταθέσει ώς τη Δευτέρα κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς,
  • να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος,
  • να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα επηρεάσουν αρνητικά τους, δημοσιονομικούς στόχους («παγώνουν» μέχρι νεωτέρας ορισμένες κυβερνητικές εξαγγελίες)
  • να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο ακέραιο και εγκαίρως.
Αντιστοίχως, από τη συμφωνία η Ελλάδα κερδίζει:
  • να αποφύγει τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα,
  • να επαναδιαπραγματευτεί τον όρο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι εταίροι φαίνονται να δέχονται το αίτημα για μείωση. Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση η Ελλάδα έπρεπε να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,0% του ΑΕΠ φέτος, 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
  • να ξανακερδίσει φτηνή ρευστότητα για τις τράπεζες, αφού η Ευρωπαϊκή Κνετρική Τράπεζα θα αρχίζει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και θα σταματήσει η ακριβότερη χρηματοδότηση από τον ELA.
  • να αντικατασταθεί ο έλεγχος από την τρόικα από τον έλεγχο των θεσμών

ZENITH