Skip to main content

Τα κυβερνητικά σχέδια για χρέη, δάνεια και φόρους

Αυτή είναι η «Νέα Σεισάχθεια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Κούρεμα κόκκινων δανείων ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος, περιουσιολόγιο κι αμετάβλητοι συντελεστές φορολόγησης.
Κούρεμα κόκκινων δανείων ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος του δανειολήπτη θα υποσχεθεί η νέα κυβέρνηση για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η «νέα σεισάχθεια», όπως την έχει ονομάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ένας από τους πυλώνες του προγράμματος της κυβέρνησης για την ανακούφιση μιας μεγάλης κατηγορίας θυμάτων της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Θα βασίζεται στη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται τα δάνεια αυτά και θα εμπνέεται από τα πρότυπα του αμερικανικού προγράμματος του προέδρου Ομπάμα «Κάντε το σπίτι σας προσιτό». 
 
Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να υποσχεθεί ρύθμιση με την οποία όσα νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν τον φορέα, ο οποίος θα αγοράζει τα δάνειά τους από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, τα δάνεια θα «κουρευτούν», ανάλογα με το πόσο έχει μειωθεί το εισόδημά τους.
 
Σε ένα άλλο μέτωπο, της φοροδιαφυγής, τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν έμφαση στην κατάρτιση του περιουσιολογίου, όπως και στους ελέγχους των λεγόμενων «τριγωνικών σχέσεων» εταιρειών που καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καυσίμων.
 
Κυβερνητική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι δεν θα επιβληθούν οι υπερυψηλοί συντελεστές που ακούστηκαν (60%) για τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ αν θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας αυτές θα είναι μικρές. Επίσης, δεν θα επιβληθεί φόρος περιουσίας στην οποία συνυπολογίζονται καταθέσεις, ακίνητα κτλ.
 
Τέλος, υπάρχει έτοιμη πρόταση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για «περαίωση» φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια- που αφορά πάνω από 400.000 φορολογούμενους- ώστε να γίνει άμεση είσπραξη όσο δυνατόν περισσοτέρων χρημάτων από τα 15 δισεκατομμύρια των βεβαιωμένων φόρων που έχουν «εγκλωβιστεί» στις δικαστικές αίθουσες.
 
Πρόταση είναι να γίνει αυτό με εξωδικαστικό συμβιβασμό και προβλέπει την καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ακόμη και με δόσεις και κούρεμα των προσαυξήσεων έως και στο ένα τρίτο, ενώ υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
 
 
 
 
 

ZENITH