Skip to main content

Τα μακροοικονομικά στις ΗΠΑ μετρίασαν τα κέρδη στην Ευρώπη

Σε δίλημμα βρέθηκαν οι επενδυτές σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα καθησυχαστικά μηνύματα από τη δημοπρασία της ΕΚΤ επισκιάστηκαν από τα αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.
Σε δίλημμα φαίνεται να βρέθηκαν οι επενδυτές σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι μικρότερες των εκτιμήσεων χρηματοδοτικές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως έδειξε η νέα δημοπρασία της ΕΚΤ, επισκιάστηκε από τα αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα στις 993,04 μονάδες, μειωμένος κατά 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, απ’ τα τέλη Μαρτίου έχει χάσει 7,5% σηματοδοτώντας το πρώτο αρνητικό τρίμηνο μετά το ράλι του 2009. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,23%, ο CAC 40 στο Παρίσι 0,29% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 0,05%.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των μεταλλευτικών εταιρειών. Αντίθετα μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη στις περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης με «άρμα» φημολογούμενα ντιλ, όπως αυτό μεταξύ Portugal Telecom – Telefonica και Εθνικής Τράπεζας – Κατάρ. Ειδικότερα ράλι σημειώθηκε στην Πορτογαλία για τον τίτλο της Portugal Telecom μετά την αύξηση της προσφοράς εξαγοράς της Telefonica για τη θυγατρική της στη Βραζιλία.

Εν τω μεταξύ διευρύνεται η άνοδος του ευρώ (1,2285 δολάρια), καθώς τα αποτελέσματα της τρίμηνης δημοπρασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετρίασαν τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο απόσυρσης έκτακτων κεφαλαίων από την ΕΚΤ πολύ γρήγορα.

Ανοδικά πάντως κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 13.000, περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ωστόσο, η μεταποιητική δραστηριότητα στο Σικάγο παρουσίασε μικρή επιβράδυνση τον ίδιο μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε στις 59,1 μονάδες από 59,7 μονάδες που ήταν τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,30% και ο Nasdaq 0,80%.

ZENITH