Skip to main content

Τα νέα μέτρα θα αποδώσουν καρπούς, τονίζει ο Πεταλωτής

«Έχουμε αναλάβει πλήρως την ευθύνη και το χρέος μας απέναντι στον Έλληνα πολίτη να οδηγήσουμε τη χώρα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Έχουμε αναλάβει πλήρως την ευθύνη και το χρέος μας απέναντι στον Έλληνα πολίτη να οδηγήσουμε τη χώρα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι «είναι απαραίτητο, όμως, να κάνουμε αυτό το βήμα όλοι μαζί, προκειμένου να επιβιώσει η οικονομία του ελληνικού κράτους».

Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν πρέπει κανείς να έχει αμφιβολία ότι θα αποδώσουν καρπούς οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χτες, αλλά και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του Επιτρόπου Ό. Ρεν για πρόσθετο πακέτο μέτρων το φθινόπωρο, ο Γ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση κάνει αυτά που αποφάσισε, παρακολουθεί τις κρίσεις των εταίρων και του ξένου Τύπου και είναι «ευχαριστημένη», γιατί στην πλειοψηφία τους δείχνουν ότι «είμαστε προς τη θετική κατεύθυνση, ότι αναγνωρίζουν τις αποφάσεις που πήραμε και την αποτελεσματικότητά μας».

Επεσήμανε δε ότι ο κ. Ρεν δήλωσε πως εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα είναι επαρκή για φέτος και ότι θα απαιτηθεί, ωστόσο, περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση για το 2011 και 2012.

Σχετικά με τη κοινοπρακτική έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί υπάρχει πολλή μεγάλη προσφορά και αυτό σημαίνει κάτι: είναι ένα δείγμα».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου ότι «η κυβέρνηση δικαίως πλέον περιμένει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είναι η άλλη πλευρά της συμφωνίας», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι το πρώτο που κάνει η κυβέρνηση είναι να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και από εκεί και πέρα ζητά το αυτονόητο δικαίωμα της εκδήλωσης της αλληλεγγύης των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

Σχετικά με την αυριανή συζήτηση του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Ά. Μέρκελ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από κανέναν ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη και ότι την κρίση «θα την ξεπεράσουμε μόνοι μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε πολιτική στήριξη από τις χώρες της ΕΕ και συνεπώς από τη Γερμανία, «μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα», ώστε να μπορέσει να δανείζεται με τις προϋποθέσεις που δανείζονται και οι άλλες χώρες.

«Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να λάβουμε κάποια δάνεια, ώστε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας, να μειώσουμε το έλλειμμά μας και το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα στην οποία αναγκαστικά θα οδηγηθούμε, εάν δεν ευδοκιμήσουν άλλες λύσεις», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

«Όσο πηγαίνουμε καλύτερα τόσο θα διορθώνεται και το εισόδημα του Έλληνα πολίτη που δυστυχώς πληρώνει την εγκληματική αβλεψία των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ»,τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

Ερωτηθείς αν ο ελληνικός λαός αντέχει και νέο πακέτο μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά και τα όρια αντοχής του εισοδήματος του πολίτη «αλλά και το πού και πόσο πρέπει να φτάσουμε ως προς τη λήψη συμπληρωματικών αποφάσεων». Χαρακτήρισε δε «τουλάχιστον άκαιρο» να υπάρχει φημολογία για λήψη νέων πρόσθετων μέτρων όταν οι χτεσινές αποφάσεις δεν έχουν νομοθετηθεί ακόμα και υπολογίζεται να αποδώσουν περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε τη φετινή χρονιά. «Δεν υπάρχει θέμα αποφάσεων για τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Όσον αφορά στην πρόταση που, όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, απηύθυνε για 500 κωδικούς του προϋπολογισμού από τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν «ανώδυνες» περικοπές, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «εάν πραγματικά μπορούσαμε να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες, ώστε ανώδυνα να μπορούσαμε να προτείνουμε λύσεις, θα το είχαμε κάνει ήδη".

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δυστυχώς στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε που ορίζουν και το στίγμα της διάσωσης της οικονομίας μας, αναγκαστικά έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ιδεολογίας και των αξιών μας».

«Η στήριξη και των κομματικών στελεχών είναι σαφέστατη», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν το κόμμα θα στηρίξει τις αποφάσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι οι όποιες προσεγγίσεις υπάρχουν είναι επιβεβλημένο να υπάρχουν σε ένα δημοκρατικό κόμμα.

Ακόμη, όσον αφορά σε σχετική αναφορά που φέρεται να έκανε ο Χρ. Παπουτσής, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν υπάρχει φόβος να διαλυθεί ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η κυβέρνηση, από τις αποφάσεις που πήραμε και που κανείς δεν ήθελε να πάρει στο μέτρο που αφορά στους Έλληνες υπαλλήλους».

«Η αγωνία των εργαζομένων είναι κατανοητή και αντιληπτή», είπε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά με κοινωνικές αντιδράσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν νοείται και δεν δικαιολογείται να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω, μόνο μπροστά μπορούμε να πηγαίνουμε».

ZENITH