Skip to main content

«Τα προβλήματα της Ελλάδας θα πλήξουν την Αλβανική οικονομία»

Τα προβλήματα της Ελλάδας θα επηρεάσουν την οικονομία της Αλβανίας, όμως δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια των αναδυομένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕE, δήλωσε
Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα επηρεάσουν την οικονομία της Αλβανίας, όμως δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια των αναδυομένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

«Φυσικά υπάρχουν μερικές οικονομικές επιπτώσεις και στη χώρα μας επειδή η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους της Αλβανίας», δήλωσε ο Ιλίρ Μέτα προς το πρακτορείο Ρόιτερ στη διάρκεια επίσκεψης στη Σερβία. «Όσον αφορά την ένταξη των χωρών μας στην ΕΕ, πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα».

Πολλοί διπλωμάτες και αναλυτές υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Ρόιτερ, ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι χώρες όπως η Αλβανία, η Σερβία και η Βοσνία θα ενταχθούν στην ΕΕ ήδη από το 2014 και μερικοί λένε πως τα προβλήματα της Ελλάδας μπορεί να αυξήσουν το σκεπτικισμό για το κατά πόσον είναι έτοιμες να ενταχθούν οι αναδυόμενες χώρες των Βαλκανίων.

Όμως ο Μέτα, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, φάνηκε περισσότερο αισιόδοξος. «Είναι μια βραχυπρόθεσμη κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στη συνέντευξή του. «Δεν επηρεάζει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την αξιοπιστία ολόκληρης της περιοχής ενόψει της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε. «Πολύ σύντομα, αφού η Ελλάδα διαχειριστεί την κατάσταση αυτή, πιστεύω ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός (Γιώργος) Παπανδρέου θα μας βοηθήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ZENITH