Skip to main content

Τα σενάρια για τους επιτελείς στο ΥΠΟΙΚ

Ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνουν θέσεις στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ποιος προορίζεται για «τσάρος» της ελληνικής

Ποιο θα είναι το νέο οικονομικό επιτελείο; Ποιος θα αναλάβει στη θέση του Γκίκα Χαρδούβελη, για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Θα είναι αυτός που θα διαπραγματεύεται με την τρόικα των δανειστών ή όπως λέγεται θα επιλεγεί το μοντέλο της διαρχίας, που έχει στο μυαλό του ο κ. Αλέξης Τσίπρας;

Σ' ό,τι αφορά σε αυτό το τελευταίο δίλημμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει κατά νου δύο συγκεκριμένα στελέχη από τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργαζομένων, οι οποίοι θα αναλάβουν να έρθουν σε επαφή με τους δανειστές για να καταλήξουν σε ένα modus vivendi. Πρόκειται για τον κ. Γ. Βαρουφάκη και την κ. Λ. Κατσέλη. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιλέξει αυτό το μοντέλο, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι φλερτάρει με την ιδέα εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα ότι έχει συζητήσει το ενδεχόμενο με τους δύο βασικούς ενδιαφερόμενους.

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Οικονομικών, η επιλογή του κ. Γ. Δραγασάκη είναι η προφανής. Ωστόσο ο ίδιος δεν δείχνει διατεθειμένος να πάει να αναλάβει το βαρύ φορτίο που συνεπάγεται η θέση, αλλά προτιμά να τεθεί επικεφαλής του οικονομικού κύκλου. Τι συνεπάγεται αυτό; Ότι θα αναλάβει την υψηλή επίβλεψη των αναπτυξιακών υπουργείων.

Αν το αίτημα του γίνει αποδεκτό, τότε βασικός υποψήφιος για τη θέση του «τσάρου» είναι ο κ. Γ. Σταθάκης, ο οποίος, σε αντίθετη περίπτωση θα κατευθύνονταν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εφόσον όμως ο κ. Τσίπρας «πάει» στη λύση των κύκλων, τότε θα μετατεθεί στο Οικονομικών και στο Ανάπτυξης θα κατευθυνθεί ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, κατά πάσα πιθανότητα.

ZENITH