Skip to main content

Τα spreads και η τρόικα στον ΟΔΔΗΧ

Εκτόξευση των spreads των ελληνικών ομολόγων συνεπάγεται μεταξύ άλλων η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η εξέλιξη αυτή δρομολογούνταν την ώρα που τα στελέχη της τρόικας των ελεγκτών
Εκτόξευση των spreads των ελληνικών ομολόγων συνεπάγεται μεταξύ άλλων η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή αξιολογητικό οίκο Moody’s, χθες το απόγευμα. Πριν από λίγο στο 10ετές διαμορφώνονταν στις 620 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα είχε κάνει κι ακόμα υψηλότερα επίπεδα, γεγονός το οποίο προκαλούσε έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογούνταν την ώρα που τα στελέχη της τρόικας των ελεγκτών περνούσαν την πόρτα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), προκειμένου να κάνει τον τακτικό έλεγχο. Κοινή όμως ήταν η αίσθηση ότι τα «όνειρα» για μια έκδοση εντόκων γραμματίων, που είχαν αρχίσει να γίνονται από τα αρμόδια στελέχη του Οργανισμού, εξελίσσονταν σε φρούδες ελπίδες. Τώρα, το άγχος είναι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει και για πόσο καιρό να δίνει ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα, μετά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις.

ZENITH