Skip to main content

Τα τρία σημεία που ανατρέπουν τα σενάρια για την Αμφίπολη

Ο διευθυντής Αρχαιολογικών Εργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ευάγγελος Καμπούρογλου ανατρέπει τις αναφορές της επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη.

της Σοφίας Παπαμαυρουδή

Ανατρεπτικός σε όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης εμφανίστηκε ο διευθυντής Αρχαιολογικών Εργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ευάγγελος Καμπούρογλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του ΑΠΘ για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκ το 2014.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος κατέληξε σε τρία συμπεράσματα  τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αναφορές της επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνας Περιστέρη, η οποία ήταν απούσα από το συνέδριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Καμπούρογλου, οι γεωφυσικές μελέτες και οι αναλύσεις ιζημάτων σε πανεπιστημιακά εργαστήρια έδειξαν ότι ο Λόφος Καστά είναι φυσικός και όχι τύμβος και ο Λέων της Αμφίπολης δεν ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του λόφου.

«Η υποδομή του σημερινού λόφου, ο οποίος αποτελείται από αμμώδη ιζήματα και ψαμμίτη, δεν είναι δυνατόν να αντέξει το βάρος του Λέοντα, ο οποίος μαζί με τη βάση του ζυγίζει 1.500 τόνους», υπογράμμισε ο κ.Καμπούρογλου.

Πάντως σύμφωνα με τον γεωλόγο, το εύρημα το οποίο εγείρει τα περισσότερα ερωτήματα και είναι αξιοσημείωτου ενδιαφέροντος ειναι ο κιβωτιόσχημος τάφος.

Όπως υποστήριξε ο κιβωτιόσχημος τάφος δεν ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 3ου π.Χ.αιώνα, καθώς κατασκευάστηκε μετά από τη διάνοιξη ορύγματος στο λόφο, ενώ ανέφερε ότι αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε κατ' επαναληψη.

Αναφορικά με τη μεταγενέστερη χρονολόγηση του κιβωτιόσχημου τάφου, ο κ. Καμπούρογλου ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν ο δημιουργός του, να έχει περιβάλει με ένα τόσο περίτεχνο μνημείο ένα τόσο απλό και με ευτελή υλικά τάφο.

ZENITH