Skip to main content

Τα ξένα funds ξανακοιτάζουν την Ελλάδα

Για πρώτη φορά, μετά από αρκετό καιρό, οι συναλλαγές που γίνονται στη ρηχή ελληνική αγορά, στηρίζονται σε έναν «εύλογο» τζίρο

Κινητικότητα σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Για πρώτη φορά, μετά από αρκετό καιρό, οι συναλλαγές που γίνονται στη ρηχή ελληνική αγορά, στηρίζονται σε έναν «εύλογο» τζίρο, γεγονός που εξηγείται από την επανεμφάνιση επενδυτών, κυρίως από το εξωτερικό, που σπεύδουν να χτίσουν θέσεις «χαμηλά».

«Ως αγοραστές βγήκαν τις τελευταίες τρεις μέρες κυρίως ξένα επενδυτικα funds, όχι αποκλειστικά distressed, αλλά και στρατηγικά. Βεβαίως, όχι του επιπέδου της fidelity, αλλα με κάποιο σοβαρό επενδυτικό ορίζοντα» έλεγε στη Voria.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, εξηγώντας τη συμπεριφορά συγκεκριμένων δεικτών το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της αγοράς ομολόγων, και μάλιστα σε μεγάλες χρονικές περιόδους.

Είναι ενδεικτικό ότι κινητικότητα παρατηρείται ακόμα και στους δεκαετείς τίτλους, τους οποίους μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας κανείς δεν διαννοούνταν να ακουμπήσει. «Η στροφή στις μεγάλες διάρκειες, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει εμπράκτως ότι έστω και δειλά η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας επανέρχεται» λένε οι ίδιες πηγές, οι οποίες ωστόσο σπεύδουν να διευκρινίσουν: «Παρ' όλα αυτά θα ήταν τουλάχιστον επιπόλαιο να πιστεύσει κανείς ότι η κανονικότητα επανήλθε στην αγορά. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να μπορεί να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα spreads έχουν αρχίσει να πέρνουν την κατιούσα.

ZENITH