Skip to main content

Ταλατάς: Πρώτα ο άνθρωπος

Άρθρο του Βασίλη Ταλατά, αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.

του Βασίλη Ταλατά

Εξαιτίας των ραγδαίων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις ζωές όλων μας, εμείς οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με το πιο σκληρό πρόσωπο της σημερινής πραγματικότητας. Την ανεργία, την ανέχεια και την αρρώστια, σωματική και ψυχική. Καθημερινά καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε όσο μπορούμε τους συμπολίτες μας σεβόμενοι πάνω από όλα την αξιοπρέπειά τους.

Αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου στην δυσκολότερη εποχή για τη χώρα μας και ειδικότερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι οι ανάγκες των πολιτών διαρκώς αυξάνονται ενώ οι χρηματοδοτήσεις του Κράτους καθημερινά μειώνονται.

Πρωταρχικός μας στόχος και διαρκές όραμά μας ήταν και είναι η δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, ο εμπλουτισμός των υφιστάμενων και η επανίδρυση παλαιότερων, έτσι ώστε, το δίχτυ της κοινωνικής αλληλεγγύης να είναι προστατευτικό και αποτελεσματικό για όσους περισσότερους συνδημότες μας γίνεται.

Θεωρούμε ηθική μας ευθύνη στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Βορείου Ελλάδος με 130.000 κατοίκους, οι κοινωνικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες μας, να είναι προσιτές, αποδοτικές, αποτελεσματικές και πάνω από όλα ανθρώπινες.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου ο κ. Πέτρος Σούλας, στην κορυφή του Δημοτικού μας έργου θέσαμε τον «άνθρωπο» και την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Στο πλαίσιο αυτό του στόχου δημιουργήσαμε ήδη μια νέα δομή που περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές ειδικότητες και στην οποία ενσωματώσαμε και το πρώην κοινωνικό ιατρείο το οποίο τελούσε σε αδράνεια.

Καινοτομώντας και με δεδομένο ότι ένας δήμος δεν μπορεί να εξοπλίσει το κοινωνικό του ιατρείο με τον ειδικό εξοπλισμό κάθε ιατρικής ειδικότητας, ζητήσαμε από τους εθελοντές γιατρούς μας – τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά – να εξετάζουν τους ανασφάλιστους συνδημότες μας δωρεάν στα ιατρεία τους διαφυλάσοντας πρώτα την ευάλωτη αξιοπρέπειά τους.

Αυτήν την περίοδο το Κοινωνικό μας Ιατρείο διαθέτει περισσότερους από 50 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Επιπλέον ενισχύθηκε - μετά από δωρεά του ΔΕΣΜΟΥ - με έναν Γυναικολογικό Υπέρηχο σύγχρονης τεχνολογίας, ο οποίος προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης σε όλες τις ανασφάλιστες γυναίκες του Δήμου μας.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα.

- Ακολούθησαν ο εφοδιασμός με όλα τα απαραίτητα είδη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, μέσω του οποίου γίνεται η διάθεση τροφίμων, ειδών ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένων προϊόντων, ειδών ένδυσης, παιχνιδιών, βιβλίων, στους άπορους, άστεγους  και οικονομικά αδύναμους δημότες μας που δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

- Για να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή η Κοινωνική Δομή είναι απαραίτητη η συνδρομή και η συμπαράσταση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τις οποίες και καλούμε να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας προσφέροντας είδη δικής τους παραγωγής για τους δικαιούχους του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου.

- Ταυτόχρονα, επαναλειτουργήσαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο, μετά από αδράνεια στην οποία είχε επέλθει για περισσότερο  από ένα χρόνο. Ο αποκλεισμός των άνεργων και κατ’ επέκταση ανασφάλιστων πολιτών από τις παροχές της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνιστά μια μορφή οικονομικού ρατσισμού με καταστροφικές πολλές φορές συνέπειες.

- Γνωρίζοντας ότι η πρόληψη είναι δύναμη, αναλαμβάνουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα την οργάνωση εκστρατειών κατά του καρκίνου και την πραγματοποίηση ιατρικών διαλέξεων και δράσεων με στόχο την ενημέρωση και την πληροφόρηση των δημοτών για ιατρικά θέματα που τους αφορούν.

- Πραγματοποιούμε εκδηλώσεις και παρέχουμε αποκλειστικά στα παιδιά των απόρων οικογενειών γραφική ύλη, τσάντες, παιχνίδια και ανεβάζουμε θεατρικές παραστάσεις για την ψυχαγωγία τους.

- Συνεργαζόμαστε με κινητές μονάδες πρόληψης όπως πρόσφατα συνεργαστήκαμε με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία και παρείχαμε δωρεάν ψηφιακό Μαστογραφικό έλεγχο σε 100 άνεργες και ανασφάλιστες γυναίκες του Δήμου μας.

- Εξασφαλίσαμε τις 3 δόσεις για τον εμβολιασμό κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας σε κοπέλες από 14 έως 19 ετών. Με αυτήν την ενέργεια μας έχουμε σκοπό να εξαλείψουμε από τις νεαρές ηλικίες την άγνοια, τον φόβου και την προκατάληψη, προτάσσοντας ως νέο τρόπο ζωής, την ενημέρωση, την πρόληψη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συμμετοχή σε θέματα υγείας που εάν διαγνωσθούν εγκαίρως σώζουν ζωές.

- Λειτουργούμε Στέγη Αστέγων και Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών.

- Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα με Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς βοήθεια κατ’ οίκον σε άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα τρίτης ηλικίας.

Στρατηγείο όλων αυτών των δράσεων είναι η άριστα στελεχωμένη με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας ενισχύοντας το Δημοτικό Δίκτυο Αλληλεγγύης του Δήμου μας.

Με την άριστη λειτουργία της Δημοτικής Κοινωνικής Υπηρεσίας, παρέχουμε:

- Με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, Υποστήριξη και Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα και οικογένειες.
- Με τους Κλινικούς Ψυχολόγους, Ψυχολογική και Συμβουλευτική Υποστήριξη σε όποιον δημότη το χρειαστεί, αλλά και στοχευμένη Συμβουλευτική σε Σχολεία στο τρίπτυχο Γονιός – Μαθητής – Δάσκαλος / Καθηγητής προς διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Με τους λογοθεραπευτές, δωρεάν μαθήματα Λογοθεραπείας.
- Με τους εργασιακούς Συμβούλους, Εργασιακή στήριξη σε εργασιακά θέματα όπως ενημέρωση και πληροφόρηση για θέσεις εργασίας, συμπλήρωση αιτήσεων, σύνταξη Βιογραφικού κλπ.

Η νέα πενταετία που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη για όλους.

Οι απαιτήσεις του σήμερα, οι προσκλήσεις του αύριο και οι έκτακτες δυσκολίες που καθημερινά ορθώνονται μπροστά μας, μπορούν να ξεπεραστούν μόνον εάν έχουμε τη διάθεση και την όρεξη να δουλέψουμε για το κοινό καλό, να ακούσουμε τα αιτήματα των πολιτών, να συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς και να δράσουμε δυναμικά και συντονισμένα στα πολλά και ανοικτά μέτωπα που έχουμε μπροστά μας.

Ο Βασίλης Ταλατάς είναι αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

ZENITH