Skip to main content

Ταχεία δράση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού από ΕΕ

Ταχεία δράση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία γνώση σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης.
Ταχεία δράση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία γνώση σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει σήμερα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

O Αμαντέου Αλφατάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για οικονομικά ζητήματα Επιτρόπου, Όλι Ρεν, σημείωσε ότι ναι μεν η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της και το ΔΝΤ έχουν τις δικές τους διαδικασίες, τόνισε ωστόσο ότι εδώ και καιρό οι πάντες εργάζονται μαζί και μεθοδικά και προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα, ο κ. Αλφατάζ υπενθύμισε ότι όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, από τη στιγμή που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη συνέχεια, αυτές οι γνωμοδοτήσεις, που επί της ουσίας θα αφορούν το βάσιμο της ελληνικής προσφυγής, θα τεθούν υπό την κρίση του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία.

Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών».

Ο κ. Αλφατάζ ανέφερε επίσης ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και υπενθύμισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και καιρό «τα πάντα είναι γνωστά» και ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα.

Ως προς το ύψος των επιτοκίων με τα οποία τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα δανείσουν την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι συναρτώνται με τις συνθήκες της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τη δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ της 11ης Απριλίου, όπου υπήρχε αναφορά σε επιτόκιο της ύψους 5%.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα κινηθούν τάχιστα, λαμβανομένου υπόψη ότι το μεγαλύτερο τμήμα της προεργασίας και της συνεργασίας της ΕΕ με το ΔΝΤ έχει ήδη περατωθεί.

«Ουδέν σχόλιον» από ΕΚΤ για το αίτημα της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  (ΕΚΤ) δεν έχει κανένα σχόλιο αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ/ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μεταβαίνει στις ΗΠΑ, όπου θα παρευρεθεί στην εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ.

ZENITH