Skip to main content

Ταχεία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη Γερμανία

Η οικονομική ανάκαμψη είναι εντονότερη από την προβλεπόμενη και θα επιτρέψει στη Γερμανία να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα με ταχύτερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους.
Η οικονομική ανάκαμψη είναι εντονότερη από την προβλεπόμενη και θα επιτρέψει στη Γερμανία να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα με ταχύτερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους, σύμφωνα με την υπηρεσία δημοσιονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

 Το δημοσιονομικό έλλειμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα φθάσει τα 65 δισ. ευρώ κατά το 2010, αντίθετα με την πρόβλεψη που το τοποθετούσε στα 80 δισ. ευρώ. Κατά το 2011, θα φθάσει τα 57,5 δισ. ευρώ, έναντι 76,6 δισ. ευρώ, που προβλεπόταν αρχικά.

Στο τέλος Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών είχε, ήδη, ανακοινώσει ότι τα υψηλότερα από το προβλεπόμενο φορολογικά έσοδα, ως συνέπεια της οικονομικής ανάκαμψης, και η καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας θα οδηγήσουν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Για το 2011 το Βερολίνο προβλέπει μείωση κατά 10 δισ. ευρώ στις δαπάνες, που συνδέονται με την απασχόληση και, συνεπεία της μείωσης του ελλείμματος, την πτώση κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ των επιτοκίων. Το δομικό έλλειμμα θα φθάσει το επόμενο έτος τα 46 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία περιέλαβε πέρυσι στο σύνταγμά της ανώτατο όριο ελλείμματος, γεγονός που την υποχρεώνει να μειώσει δραστικά το δομικό δημοσιονομικό της έλλειμμα μέχρι το 2016.

Το ομοσπονδιακό έλλειμμα αποτελεί συνιστώσα του δημοσίου ελλείμματος, που ρυθμίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, μαζί με τα ελλείμματα των γερμανικών ομόσπονδων κρατών, των κοινοτήτων και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

ZENITH