Skip to main content

Ταχιάου: Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι φιλανθρωπία

Ομιλία επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση της βουλευτού του Ποταμιού στην Ά Θεσσαλονίκης Χριστίνας Ταχιάου.

Την ανάγκη καταγραφής του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται σε ακραία φτώχια αλλά και την  συγκεκριμένη αποτύπωση των αναγκών τους, όσον αφορά την στέγαση, την τροφή  και τα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επεσήμανε η Βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, τονίζοντας πως « Αν δεν έχουμε εικόνα, δεν υπάρχει περίπτωση να ασκήσουμε οποιαδήποτε αποτελεσματική πολιτική.»

Η Χριστίνα Ταχιάου, στην δεύτερη ομιλία της στην επιτροπή  επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις» τόνισε  τη λάθος βάση με την οποία ξεκινά η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακραίας φτώχιας και ειδικά στο πρόβλημα της στέγασης. Αναφερόμενη  στα έκτακτα μέτρα ανακούφισης,  υπογράμμισε πως  τα μέτρα  δεν μπορεί να είναι στιγμιαία ελεημοσύνη προς του πολίτες και οι λύσεις θα πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι φιλανθρωπία και φιλευσπλαχνία. Είναι κοινωνική επειδή ασχολείται και  κινητοποιεί  την κοινωνία .Είναι αδύνατον να υπάρξει κοινωνική πολιτική που να ανακουφίζει τα φτωχότερα στρώματα , όσο η κοινωνία δεν παράγει πλούτο» είπε χαρακτηριστικά

  Η βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, εμβάθυνε στις αρχικές προτάσεις της για την αξιοποίηση  άδειων και ανεκμετάλλευτων διαμερισμάτων και ακινήτων, μέσω της δημιουργίας ενός φορέα με τη συμμετοχή και εγγύηση των Δήμων για τη διαχείρισή τους, ώστε να υπάρχουν οφέλη για όλα τα μέρη και κυρίως το Κράτος που θα εξασφαλίσει την είσπραξη των φόρων.

Σκοπός του φορέα θα είναι η αξιόπιστη διαμεσολάβηση μεταξύ ιδιοκτητών και χρηστών για να επιτευχθεί μια εγγυημένη συναλλαγή όπου ο μεν ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από τα βάρη μιας ιδιοκτησίας που δεν αποδίδει εισόδημα και σώζει το ακίνητο από τη φθορά, ενώ ο χρήστης μειώνει το κόστος διαβίωσης ή το κόστος λειτουργίας αν πρόκειται για κατάστημα, μειώνοντας ή και μηδενίζοντας το ενοίκιο.

 Κατά τη συναλλαγή αυτή και εφ' όσον υπάρχει συμφωνία, προκύπτουν τα εξής πλεονεκτήματα:

-Ο χρήστης πληρώνει σημαντικά μειωμένο έως μηδενικό ενοίκιο ενώ αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του ακινήτου (φόροι, συντήρηση κλπ).

-Ο ιδιοκτήτης δεν εισπράττει μεν ενοίκιο (ή εισπράττει κάτι πολύ χαμηλότερο από το παλιό) απαλλάσσεται όμως από τους φόρους και το κόστος συντήρησης του ακινήτου. Χωρίς την απαραίτητη συντήρηση το ακίνητο καταστρέφεται με τελική ζημία για τον ίδιο πολύ μεγαλύτερη.

«Συνολικά επιτυγχάνεται ισοκατανομή των βαρών με αμοιβαίο όφελος τη μείωση του κόστους διαβίωσης ή λειτουργίας για όλους ενώ το Κράτος εξασφαλίζει την είσπραξη των φόρων» επεσήμανε η Χριστίνα Ταχιάου.

Επίσης, η Βουλευτής του Ποταμιού, έκανε λόγο για τις μεταφορές των μαθητών και επανέφερε την πρόταση της για σύσταση συνεταιρισμών από τους ίδιους τους γονείς, με ουσιαστικό ρόλο από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για να ελέγχεται η ασφάλεια και το χαμηλό κόστος των μεταφορών με δημιουργία παράλληλα μιας θέσης εργασίας.

ZENITH