Skip to main content

TEE/TKΜ: Περίπου 1,5 φορά ακριβότερα για το δημόσιο τα έργα μέσω ΣΔΙΤ

Περίπου 1,5 φορά ακριβότερα κοστίζουν στο ελληνικό κράτος τα μη ανταποδοτικά έργα κοινωνικής υποδομής, που υλοποιούνται μέσω Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα , από ό,τι αν υλοποιούνταν ως δημόσ
Περίπου 1,5 φορά ακριβότερα κοστίζουν στο ελληνικό κράτος τα μη ανταποδοτικά έργα κοινωνικής υποδομής, που υλοποιούνται μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), από ό,τι αν υλοποιούνταν ως δημόσια έργα με δανεισμό του δημοσίου, σύμφωνα με σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το Τεχνικό Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η ένταξη στις ΣΔΙΤ μη ανταποδοτικών έργων, σε λίγα χρόνια από σήμερα ένα μεγάλο μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα δεσμεύεται για την κάλυψη αντίστοιχων πληρωμών προς τους αναδόχους τους.

Εξάλλου, από τη μελέτη προκύπτει ότι μόνο αν εφαρμοστούν σωστά, οι ΣΔΙΤ μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον (ποιότητα έργων και περιορισμός λειτουργικού κόστους) και να αποδώσουν τα δέοντα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, ανισότητες και στρεβλώσεις κατά τις αναθέσεις των έργων, σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων των συντελεστών παραγωγής δημόσιων τεχνικών project.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί επισήμως σε ειδική εκδήλωση, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της κοινής σύσκεψης της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ και των 17 περιφερειακών τμημάτων του, που θα πραγματοποιηθεί στις 19-21 Φεβρουαρίου, παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιάννη Αλαβάνου, αλλά και εκπροσώπων υπουργείων, κομμάτων και εργασιακών συλλόγων μηχανικών.

Φέτος, ως κεντρικό θέμα προς συζήτηση επελέγη το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ, το οποίο, ιδίως εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης του κλάδου των κατασκευών, παρουσιάζει τόσο πανελλαδικό, όσο και τοπικό ενδιαφέρον.

Η ευρεία κοινή σύσκεψη του ΤΕΕ, που «επιστρέφει» στη Θεσσαλονίκη μετά από 15 χρόνια (η τελευταία αντίστοιχη πραγματοποιήθηκε στην πόλη τον Μάρτιο του 1995), φιλοξενείται κάθε χρόνο σε άλλη πόλη-έδρα περιφερειακού τμήματος του Επιμελητηρίου.

Στις εργασίες της, που θα πραγματοποιηθούν στο ιδιόκτητο κτήριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49), θα συμμετάσχουν περίπου 300 στελέχη του ΤΕΕ και των περιφερειακών τμημάτων του, από ολόκληρη την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Επίσης, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Γιάννης Οικονομίδης, η περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βουλευτές όλων των κομμάτων, νομάρχες και δήμαρχοι από όλη τη Β.Ελλάδα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Παρασκευή , 19 Φεβρουαρίου 2010

17:00  - 17:30 Προσέλευση
17:30  - 17:45  Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. / Τ.Κ.Μ. κ. Τάσου Κονακλίδη
17:45  - 18:00    Έναρξη εργασιών από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. κ. Γιάννη Αλαβάνο
18:00  - 18:45  Χαιρετισμοί επισήμων

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΣΔΙΤ

18:45  - 19:15 Εισήγηση TEE/TKM 
«Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)» Κ.Σορτίκος, ΠΜ,
Κ. Λυσαρίδης, ΠΜ, μέλη Ομάδας Εργασίας ΤΕΕ/ΤΚΜ

19:15 - 20:30 Τοποθετήσεις
Εκπρόσωποι Υπουργείων
Εκπρόσωποι Κομμάτων
Εκπρόσωποι Εργασιακών Συλλόγων Μηχανικών

20:30 - 21:00 Συζήτηση
21:00 Κλείσιμο ημερίδας
21:30 Επίσημο δείπνο


Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

10:00 -10:15   Προσέλευση
10:15 -10:40   Εισήγηση Προέδρου της Δ.Ε. κ. Γιάννη Αλαβάνου
10:40 -14:00 Φορολογικά & Ασφαλιστικά θέματα

14:00 Μπουφές
17:30 -20:30 Κρίση στο επάγγελμα, Επαγγελματικά, ΚΕΝΑΚ
20:30 - 20:45 Συμπεράσματα και πέρας των εργασιών
21:00   Αναχώρηση για τους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης
21:30 Δείπνο στο «ΠΟΛΙΣ»

ZENITH