Skip to main content

Τelegraph: H Ελλάδα οδηγείται στην κόλαση για να σωθεί το ευρώ

Εφάμιλλη της Γερμανίας και των ΗΠΑ του 1930, τη χρονιά της Μεγάλης Ύφεσης, θεωρεί την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα ο Ρότζερ Μπουτλ, σε άρθρο του στην Telegraph.

Εφάμιλλη της Γερμανίας και των ΗΠΑ του 1930, τη χρονιά της Μεγάλης Ύφεσης, θεωρεί την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα ο εκτελεστικός πρόεδρος της Capital Economics, Ρότζερ Μπουτλ, ο οποίος, σε άρθρο του στην Telegraph, υπό τον τίτλο  «H Ελλάδα οδηγείται στην κόλαση για να σωθεί το ευρώ», υποστηρίζει  ότι η χώρα μας πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη και να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 30%-40%.

Κατά τον κ. Μπουτλ, η πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 25% στα χρόνια της κρίσης έχει προκαλέσει ένα πολύ μεγάλο παραγωγικό κενό, που κανείς δεν ξέρει στην ουσία πόσο μεγάλο είναι. «Στον μεταπολεμικό κόσμο δεν υπάρχει καμία χώρα που να μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα», σημειώνει.

Το βασικότερο για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, τονίζει ο ίδιος, είναι να υπάρξει ανάπτυξη, καθώς εάν η οικονομία είχε ανάπτυξη 10% το χρέος θα υποχωρούσε από το 177% στο 160%, ενώ αν ο τρέχον προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν ικανό να αποπληρώσει μέρος του χρέους. Παράλληλα, εάν η ανεργία ήταν χαμηλότερα, το χρέος θα έπεφτε περαιτέρω στο 140%, υπογραμμίζει ο Ρότζερ Μπουτλ.

Όπως αναφέρει ο Μπουτλ, ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι επίσης καταλυτικός. Η παραδοσιακή συνταγή του Ταμείου, δηλαδή η δημοσιονομική σύσφιξη, σύμφωνα με τον ίδιο οδηγεί σε συναλλαγματική υποτίμηση, αλλά αυτό είναι πρόβλημα στην Ελλάδα η οποία δεν έχει ξεχωριστό νόμισμα για να υποτιμήσει.

«Ο μόνος τρόπος να το αναπληρώσει αυτό είναι να επιτρέψει στην εσωτερική υποτίμηση να δημιουργήσει εγχώρια αποπληθωρισμό, ο οποίος όμως, όπως μάθαμε από το 1930 δεν λειτουργεί. Ο αποπληθωρισμός είναι εξαιρετικά αργός και επώδυνος κι ακόμα κι αν καταφέρει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα θα επιδεινώσει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στο δρόμο προς τη μιζέρια χωρίς κανέναν δρόμο διαφυγής», διευκρινίζει ο εκτελεστικός πρόεδρος της Capital Economics.

«Γιατί οι Γερμανοί δεν καταλαβαίνουν αυτή τη λογική;», διερωτάται εν συνεχεία ο κ. Μπουτλ και τονίζει πως «τείνουν να αντιλαμβάνονται τα πράγματα μόνο σε σχέση με το χρέος. Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ήταν ακραία σπάταλος και η καταβολή φόρων είχε γίνει σχεδόν εθελοντική». Προσθέτει, μάλιστα, πως «οι Έλληνες έπρεπε να περιμένουν μια τέτοια εξέλιξη. Όταν αλλάξουν οι ίδιοι τότε και η οικονομία θα επανακάμψει».

Εντούτοις, σύμφωνα με τον Μπουτλ, μερίδιο ευθύνης έχει το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι δανειστές που συνεχίζουν να ακολουθούν ένα τέτοιο καταστροφικό μονοπάτι. «Γιατί; Είναι πολιτικό το θέμα. Η πολιτική αυτή οφείλεται στην επιθυμία να κρατήσουν το ευρώ ενωμένο», σημειώνει, καταλήγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 30%-40%.

ZENITH